Херпесът - познатият непознат

Херпесът - познатият непознатПроявите на херпеса се увеличават особено през т.нар. междинни годишни времена - есента и пролетта.
Все още хората не знаят много неща за това заболяване.

Херпесът е заразен

Херпесът се предава по въздушно-капков път, при целувка, използване на общо червило и по полов път.
Възможно е и заразяване на детето от майката по време на раждането - при преминаването му през родовите пътища. Най-често това се случва, ако майката се е заразила с генитален херпес през третото тримесечие от бременността. В нейния организъм не успяват да се изработят антитела, които тя да предаде на детето.


Херпесът е самостоятелно заболяване

което се предопределя от вируса на херпеса. Най-често той се активизира при преохлаждане, стрес, преумора, изостряне на хронични заболявания или понижаване на общия имунитет.

Ако обривът е минал, херпесът все още не е излекуван

За съжаление, засега не е възможно да се премахне вирусът от организма. Той остава в човека през целия му живот и може да бъде накаран само да пребивава в “спящо” състояние. Данните показват, че вирусът на херпеса е налице при 95% от хората, но неговите прояви на активност се наблюдават само при около 20%.

Презервативът не предпазва напълно от заразяване с генитален херпес

Презервативът наистина намалява риска от заразяване, но не дава 100% гаранция за защита. Предаването на вируса може да се извърши през тези участъци от тялото, които не са покрити с презерватива или заради определени негови дефекти.

Най-доброто лечение е първо да намажете обрива с антисептик

който не съдържа спирт, за да го предпазите от инфекция. Изострянето на херпеса се лекува със специални противовирусни препарати (например ацикловир), които възпрепятстват размножението на вируса. При често изостряне се използват лекарства, стимулиращи имунитета.

Херпесът не е безопасно заболяване, което поразява само кожата

На теория херпесът може да се окаже навсякъде, където има нервна тъкан, а това означава - практически във всеки орган. При намаляване на общия и местен имунитет възпаление може да се развие в лигавицата на устата и гърлото, различните части на окото, лимфните възли, вътрешните полови органи, червата, черния дроб, бъбреците, белите дробове и централната нервна система.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД