Контактните лещи могат да предизвикат възпаление

Контактните лещи могат да предизвикат възпалениеКонтактните лещи трябва да се сменят толкова често, колкото е препоръчал специалистът, дори и да не ги носите всеки ден. Така например, еднодневните меки лещи задължително трябва да се изхвърлят след употреба, дори и да ви се струва, че все още са „свежи“. В противен случай може да се стигне до очна инфекция. Същият риск крие и носенето им, докато спите, освен ако те не са предназначени за носене ден и нощ, разбира се.
Преди поставянето и свалянето на контактните лещи, ръцете трябва да се измият, а също така и да се подсушат добре, тъй като има риск лещите да залепнат на кожата ви, ако не е подсушена добре.
Има много начини контактните лещи да се почистят. Така например многофункционалният разтвор позволява едновременно да се почистят, изплакнат и съхраняват.
Има и такива разтвори, които са предназначени само за почистване или само за изплакване. Независимо от избора на разтвор, важно е да се знае, че трябва да се използва такъв за почистването им и в никакъв случай вода.
Във водата понякога се съдържат микроби, които веднъж попаднали в окото, могат да причинят инфекция. В този смисъл, не е препоръчително да ги носите, докато сте под душа.
Гримът и контактните лещи
Използвайте антиалергичен грим, избягвайте нанасянето на сенки за очи с метален ефект или с блясък, както и водоустойчива или спирала за удължаване на миглите. Всички тези продукти могат да предизвикат дразнене на очите или да повредят лещите.
Не е препоръчително също така да нанасяте очна линия в непосредствена близост до окото - между миглите и самото око, а гримът трябва да се подменя на всеки три месеца. Всичко това - за да се предотврати рискът от инфектиране.
Ако сте решили да си закупите лещи не поради проблем с очите, а за да се видите с друг цвят, трябва да се уверите, че декоративните и козметичните лещи са безопасни за здравето. В този случай отново трябва да се посъветвате с очен лекар, вместо да си ги набавите от мними източници.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД