Защо преяждаме

Защо преяждамеПричината за преяждането най-често не е в глада или вкусната храна.
Хората преяждат не защото са гладни и не защото храната е вкусна. Този парадоксален извод прави професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ, автор на книгата “Безумното хранене: защо ядем повече, отколкото ни се струва”. Тя е базирана на многобройните експерименти, които ученият е провел, за да определи защо и какви количества храна яде човек.
Според мнението на автора “вечно гладният човек е жертва на обстоятелствата: семейство, приятели, съдове, опаковане на продуктите, размери на масите и други фактори, на които обикновено никой не обръща внимание”.
Интересен и показателен например е изводът, който проф. Уансинк прави по отношение на сладоледа: “Ако 100 г сладолед бъдат поставени в малка чаша, то на лакомника ще му се стори, че в нея има много сладолед. Ако същото количество бъде сложено в голяма чаша, сладоледът ще бъде “малко” и човекът ще поиска допълнително”.
Книгата е базирана на изследвания, проведени от екип от 63-ма експерти и основният извод в нея е, че основната причина за преяждането всъщност е чисто психологическа и няма пряка връзка с чувството за глад или вкуса на храната.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД