Мигрената и болките в таза са свързани

Мигрената и болките в таза са свързаниМигрената и болка в таза са двете най-разпространени хронични заболявания при жените и имат пряка връзка помежду си, сочи ново проучване, проведено от Националния здравен институт във Великобритания.
Изследването е проведено на жени на възраст до 46 години, страдащи от болки в таза и мигрена от около 10 години.
Резултатите показват, че при жените, имащи ендометриоза, рискът от развитие на мигрена е много по-висок. Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (лигавицата на матката) се установява извън нея, в други органи в областта на таза.
Мигрената може да бъде по-тясно свързана с хроничната тазова болка, отколкото с ендометриоза, твърди проф. Стивън Зилберщайн, бивш президент на American Headache Society и ръководител на изследването.
Хроничната болка в таза се характеризира с дискомфорт в областта между ханша под пъпа, траещ до шест, а понякога и повече месеца.
Голям процент от случаите на болка в таза са свързани с инфекции и новообразувания в матката. В други случаи причината за тази болка не може да бъде открита.
От 15% до 24% от жените в репродуктивна възраст страдат от болки в таза и мигрена. Мигрената се усеща като повтаряща се, пулсираща болка в предната или в страничната част на главата. Понякога се наблюдава гадене и чувствителност към ярка светлина.
Друга теза за връзката между хроничната болка в таза и мигрената е, че отслабването на организма в следствие на една болест може да доведе до появата на друга.
Аналгетиците, взимани за успокоение на болката в таза, също могат да са причината за появата на мигрена поради отслабване на нервната система, твърди д-р Андрю Долсън от Лондон. За да се разбере повече взаимовръзката между двете заболявания, са нужни по-задълбочени изследвания, които могат да доведат до по-добро лечение на болките в таза и мигрената, казват специалистите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД