Малкото излишни килца понякога са полезни?

Малкото излишни килца понякога са полезни?Сърдечносъдовите заболявания, хипертонията, диабетът и други метаболитни заболявания често се приписват само на едно състояние: наднорменото тегло. Изследване на американски учени разкрива, че макар пълните хора да са по-предразположени към някои опасни за здравето състояния, те имат и по-голяма вероятност да ги преживеят.
Изследване на екип от американския Център за контрол и превенция на заболяванията заключва в неочаквано твърдение: индекс на телесната маса в рамките на наднорменото тегло, от 25 до 29.9, е най-вероятно да увеличи продължителността на живот на индивида. До това заключение екипът стигнал след преглед и задълбочен анализ на 97 предходни изследвания върху затлъстяването, обхващащи над 3 милиона възрастни участници.
Според д-р Брайън Кит, има няколко фактора, стоящи зад тези статистики, демонстрирайки ясно, че умереното затлъстяване I степен не бива да се счита за медицински проблем.
Когато организмът се бори с дадено заболяване, той изисква повече енергия, за да се излекува правилно. Д-р Кит твърди, че енергията, съхраняваща “излишните” килограми, далеч не е излишна, когато организмът е под силен стрес и има нужда от своите запаси.
Адипозната тъкан - мазнините, както и свързаните с тях хормони, укрепват защитата на тялото, предлагайки енергийни резерви и противовъзпалителни агенти за борба с инфекциите в огромно количество.
Макар хората с наднормено тегло да са статистически по-предразположени към някои заболявания, за по-леките и слабите съществува много по-голяма вероятност да не ги преживеят.
Така например при сърдечносъдови проблеми и при особено остри епизоди на сърдечни кризи пациенти с нисък процент на телесни мазнини са с четворно по-голяма вероятност от фатален изход, отколкото пациенти с наднормено тегло.
Друг пример: хипертонията. Пациенти с наднормено тегло приемат и усвояват лекарствата си много по-лесно и с по-малко странични ефекти от слабите хора, при които най-често настъпват усложнения и флуктуации в налягането след медикаментозно лечение.
Изследване, публикувано в журнала Immunology, показва как кожата на хора с повече подкожни мазнини е в състояние да задейства и завърши механизма на коагулационната каскада значително по-бързо от кожата на хора с нормално тегло и също така, при евентуално замърсяване на порезна или друга рана, протичащият инфекциозен процес е много по-кратък, имунният отговор - по-стабилен и като цяло - по-качествен.
Изследователите не твърдят, че е по-добре за здравето да се поддържа наднормено тегло, но тяхното проучване цели да успокои хората с някой друг излишен килограм. Десетилетия на популярна култура и киноизкуство, издигащи перфектното тяло в култ, са насадили трайна фобия в обществото към наднорменото тегло. Фобия, която често води до психологически разстройства, нездравословни диети и унищожителни физически натоварвания за отслабване и увреждащия здравето “йо-йо” ефект.
Наднорменото тегло I степен може да има и своите предимства. То не би следвало да се разглежда като проблем.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД