Защо се подува коремът

Защо се подува коремътОбикновено усещането за подут корем е субективно. Страдащият се оплаква от чувство на изпълване на коремната кухина, издуване отвътре, тежест, изпитва силно напрежение от вътрешната страна на коремната стена, от което и изпада в дискомфорт. Подутият корем може да се разглежда в 2 аспекта: като проблем при здравия организъм и при заболяване. Най-често, когато не се касае за патологичен процес, който се доказва от назначените от лекар изследвания, тези оплаквания са вследствие на временно нарушени функции на органите на стомашно-чревния тракт и отминават след дни.
Изпъкналият корем не винаги означава, че е подут!
Преди да пристъпим към причините за подутия корем, трябва да направим едно разграничение. Не винаги е правилно изпъкналият корем да се приема за подут, въпреки дискомфорта, който причинява. Коремът може да е изпъкнал в 2 случая, без това да касае неговото подуване: при затлъстяване или при лордроза. В първия случай става въпрос за естетичен проблем заради натрупана мастна тъкан. При лордроза изпъкналостта на корема се получава, тъй като изкривяването на гръбначния стълб при поясната извивка е по-голямо. Тогава дискомфортът и изпъкналият корем са резултат повече на неправилна стойка и слаба коремна мускулатура. В по-редките случаи се касае за неправилно развита мускулатура в областта на кръста или вродена особеност.
Безобидните грешки в храненето
При здрави хора подутият корем най-често се дължи на погълнат въздух при хранене или на образуване на газове. Поглъщането на повече въздух се получава при прием на газирани напитки и при говорене, когато се храним. Тогава оплакването се появява веднага след нахранване и отминава бързо, като излишният въздух се отделя под формата на оригване, през ануса или се абсорбира от стените на червата.
Особености при храненето
Три са причините да се подуе коремът заради образуване на газове в стомашно-чревния тракт. Газове нормално се получават заради процеса на разграждането на храната в стомаха и червата. Дискомфорт се изпитва при:
* Консумация на специфични храни, богати на нишесте и фибри, като боб, леща, зеле, както и пълнозърнести продукти, но и картофи и др.
* Прекомерен прием на тестени и сладки изделия - те са изградени основно от лесноусвоими въглехидрати, които предизвикват ферментация в червата и съответно отделяне на повече газове.
* Прием на сода за хляб като средство за облекчаване на киселини - това също води до образуване на газове.
Подут корем заради заболявания - по-масовите случаи
Подутият корем може да се дължи на процес на ферментиране заради липсата на един или друг ензим. Такъв пример е лактазната недостатъчност, срещаща се при много хора с напредване на възрастта. Организмът ни е устроен така, че с излизане от детска възраст отделянето на лактаза, ензимът, който разгражда млечната захар от млякото в тънките черва, намалява. Когато той е недостатъчен, лактозата (млечната захар) достига до дебелото черво, където се разгражда от намиращите се в него бактерии, като естествено този процес е съпроводен с повишено газообразуване. Ето защо, след консумация на мляко или млечни произведения, някои се оплакват от подут корем. Има хипотези, че при народи, за които млякото е част от традиционно консумираните продукти хилядолетия наред, по еволюционен механизъм рискът от възникването на лактазна недостатъчност е намален.
Газообразуване може да се получи и при чревна дисбактериоза - промяна в състава на естествената за индивида чревна микрофлора. Нормално чревната микрофлора се състои от полезни и условно-патогенни микроорганизми. При спад в защитните сили, при простудно или друго заболяване, при прием на медикаменти, дори смяна на традиционната кухня, количеството на полезните бактерии, които подпомагат храносмилането и имунитета, намалява.
Патологичните - по-редки случаи
Подут корем се получава при нарушена двигателна функция на червата. Такава вероятност има при усложнение след коремни операции или при проблеми с кръвообращението (варикоза).
Когато подуването е постоянно и се наблюдава повече в определена негова част, съответстваща на определена част на червата, се предполага наличие на механична преграда, възпрепятстваща нормалното движение на газове заради тумор или заради друга възникнала причина за чревна непроходимост.
Въпреки че при подут корем пациентите сами търсят лекар, има случаи, когато проблемът не се забелязва продължително време заради затлъстяване или заради безсимптомен асцит - наличие на свободна течност в коремната кухина, т. нар. “воднянка”. При натрупване на течност се описва усещане за разтягане на корема, тежест в слабините и от двете му страни и неопределена болезненост в кръста. При прогресивен асцит се наблюдават и други симптоми, като тежки киселини, рефлукс заради повишено вътрекоремно налягане, учестено дишане, задух при легнало положение и пр.
При подут корем основен ориентир за патологичен процес е наличието на болка в определена негова част. Тогава и се предполага проблем в съответния за мястото вътрешен орган.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД