3D киното може да предизвика главоболие и гадене

3D киното може да предизвика главоболие и гаденеПоловин час 3D прожекция може да доведе до замайване, гадене и отпадналост. Според проучване, около 55% от зрителите на 3D филми съобщават за поне едно физическо неразположение след края на прожекцията. Най-честото оплакване е болка в очите и силно главоболие. 11% изпитват гадене и неразположение.
Специалисти съобщават, че в голям процент от случаите симптомите изчезват след сваляне на 3D очилата и излизане навън.
В проучването участие взимат 497 души на възраст между 18 и 65 години. На участниците са прожектирани 2D и 3D филми. Преди и след прожекцията доброволците попълват въпросник, в който оценяват симптоми като гадене, проблеми със зрението и световъртеж.
Близо 55% от зрителите на 3D прожекциите съобщават за неразположение в сравнение с 14% гледащите 2D.
След 3D прожекция доброволците се оплакват от замъглено зрение и болка в областта на очите. Почти един на всеки пети зрител на 3D прожекция се чувства замаян и съобщава за главоболие, загуба на координация и отпадналост.
Специалисти предупреждават, че някои хора са по-уязвими към някои от симптомите и при наличието на здравословен проблем е препоръчително да се ограничава честото гледане на такъв тип прожекции.
Разстоянието, на което погледът ни се събира при 3D прожекцията, е различно от мястото, където е фокусът на очите, обяснява изследователският екип причините за неразположенията. Това разминаване води до натоварване на зрителния апарат, което при някои хора се изразява с неприятни странични ефекти.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД