Анализ на кръвта може да покаже склонност към суицидност

Анализ на кръвта може да покаже склонност към суицидностРедица гени се активизират при поява на суицидни настроения. Анализ на кръвта може да помогне при констатирането на склонност към самоубийство у пациенти с маниакално-депресивна психоза, пише  Molecular Psychiatry.
Авторът на статията Александър Никулеску от университета Индиана обяснява, че на медиците са им нужни надеждни способи за диагностициране, защото значителна част от суицидите не признават наличието на мисли и планове за самоубийство. В продължение на 3 години екип учени, начело с Никулеску, са наблюдавали 75 пациента с маниакално-депресивна психоза.
Правили са им непрекъснати кръвни изследвания, придружени с анализ на активността на различни групи гени. По този начин е било доказано, че при суицидни мисли се активизират група гени, като основният от тях е  SAT1.
Били са правени изследвания и на самоубийци - в тяхната кръв също е открита активност на въпросната група гени. Интересното е, че методиката е с изключителна точност при мъжете суициди, но не и при жените. Какви точно са механизмите при жените и защо има такова различие, тепърва ще трябва да се изследва и анализира.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД