Болезнената ревност буквално заслепява жените

Болезнената ревност буквално заслепява женитеУчени доказаха, че болезнената ревност, която жените изпитват към партньора си, оказва толкова силно емоционално влияние върху представителките на нежния пол, че дори намалява способностите им за зрително възприемане на заобикалящата ги действителност, се съобщава в статия.
Авторите на изследването се опитали да изяснят до каква степен близостта между партньорите в една двойка може да промени възможностите им за реално възприемане на света около тях.
По време на своята работа учените провели експериментални проучвания с доброволното участие на няколко хетеросексуални двойки.
В началото на експеримента, жените наблюдавали на екрана на компютър красиви пейзажи, бързо сменящи се с отблъскващи картини. В същото време, мъжете стояли на съседен компютър и трябвало да оценяват привлекателността на редуващи се природни гледки.
На определен етап от експеримента мъжете преминали към друга задача - трябвало да оценяват привлекателността на непознати жени, чиито фотографии се появявали на монитора им. Партньорките им били в непосредствена близост, така че, дори и несъзнателно, да забележат снимките на сексапилните модели.
Жените трябвало също така да оценят степента на раздразнението и чувството за ревност, предизвикано от факта, че мъжете им гледат непознати красавици.
Анализирайки получените данни, учените установили, че колкото по-силна ревност изпитва жената, толкова повече се фиксира върху неприятните изображения и по-малко внимание обръща на красивите пейзажи. Учените забелязали, че подобно нарушение във възприятията се наблюдава само в моментите, когато партньорите разглеждат снимките на други жени.
Авторите на изследването обясняват, че резултатите от направеното проучване ще помогнат в изучаването на връзката между социалните взаимоотношения и възприятията.
Емоциите, които възникват в контекста на социалните взаимоотношения, както се оказа, могат да оказват влияние дори на начина, по който мозъкът ни възприема и обработва сигналите от околната среда, коментират експертите.
Психолозите планират в следващото си изследване да установят как подобни социални отношения влияят на поведението и способността за възприемане при мъжете.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД