Нов вид изневяра трови съвременното семейство

Нов вид изневяра трови съвременното семействоНовият вид изневяра, разрушаващ все повече съвременни семейства, е наречен от психолозите “емоционален секс”. Става въпрос за търсене и намиране на емоционална близост и удовлетворение извън връзката с постоянния партньор. Задачата на изневеряващия е улеснена от социалните мрежи и от привидната безобидност на ситуацията и запазване на партньорството в приетите обществени норми, т. е. няма наличие на реална нова връзка.
Според психолозите обаче новият тип изневяра е много по-разрушителен и трудно преодолим. Търсенето и изключително лесното намиране на емоционална близост извън партньорската връзка както във виртуалното пространство, така и в ежедневните, предимно служебно-приятелски отношения, непременно води към формализиране на реалното партньорство до превръщането му в тежест.
Причината е в това, че е много по-лесно и безболезнено да бъдеш интересен, романтичен, забавен в контакт, който е поставен извън реалните проблеми и отношения. На всичкото отгоре там можеш да си какъвто мечтаеш да бъдеш и няма как другият да се сблъска с неприятните ти привички вкъщи, със слабите ти страни. Съответно положителната оценка ти е гарантирата, егото непрестанно ласкано. А и нямаш никакъв друг ангажимент освен това ти също да ласкаеш егото на другия.
В реалните отношения за постигането на такъв емоционален комфорт се изискват реални усилия и работа, преодоляване на реални проблеми, решаване на реални задачи заедно с човека до теб, който прекрасно те познава и когото ти познаваш. Няма как да го увериш, че си най-романтичния човек на света, най-успешния, най-отдадения, само с думи и дребни жестове. Трябва да застанеш здраво до него наистина в добро и зло, а това е най-малкото изтощително в голяма част от времето.
Разпространението на “емоционалния секс” е епидемично, твърдят специалистите. Вероятните причини са твърде стресовият начин на живот, все по-голямото изтощение в работния цикъл и съответно по-голямото желание нещата поне в емоционалната сфера да са лесни, т. е. намесва се и склонността на съвременния човек към мързел по отношение на всичко, което не е служебна заетост.
Последствията са охлаждане към партньора. От най-близкия човек той се превръща във враг на леснодостъпния ни комфорт дори само с присъствието си. Ако изисква и реално решаване на проблеми, още по-зле.
Статистиката в Европа е безкомпромисна - към момента 30% от разводите се дължат на “емоционалния секс”, дори когато романът не е прераснал в реални отношения. Всъщност, психолозите твърдят, че при случаите, когато “емоционалният секс” се превърне в реален, връщането към постоянния партньор обикновено е изключително бързо, особено при мъжете. Отпадне ли възможността за лесно удовлетворение, за силния пол този вид изневяра се обезсмисля напълно. Проблемът при жените е по-голям - изглежда са по-склонни сравнително дълго време да вярват, че новият роман може да продължи в същия вид и в реалността. Те по-често се обръщат и към психолозите след поредното “изненадващо” разочарование.
Решението е в малкото часове заедно постоянните партньори да се придържат към един по-близък емоционален контакт, да търсят заедно повече романтика и излизане от ежедневието, да поставят акцента върху положителните, а не върху отрицателните качества на партньора. Много важно е животът на всеки един от двойката да е пълноценен, така че да могат да поднасят интересна информация един на друг. Не е за пренебрегване и онлайн връзката между постоянните партньори. В мрежата понякога е по-лесно да кажеш онова, което би те притеснило при разговор очи в очи, а и можеш да го направиш обмислено, забавно...
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД