Ако искате да живеете дълго, вземете си куче

Ако искате да живеете дълго, вземете си кучеВземете си куче, ако искате да живеете по-дълго! Това е съветът на американски учени. Според данните от тяхното изследване хората, които имат куче у дома, живеят по-дълго и са с по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Авторите на изследването обаче не изключват възможността домашни любимци да отглеждат по правило по-здравите хора, т.е. резултатите от тяхното изследване не бива да се възприемат еднозначно.
Специалистите отдават понижения риск от инфаркт и други сърдечносъдови болести на това, че притежателите на кучета се движат повече, защото трябва да разхождат редовно своя любимец.
Данните от изследването, в което са взели участие 5200 души, показват, че наличието на куче у дома прави много по-лесно да се поддържа препоръчваното ниво на всекидневна физическа активност.
Трябва да се отбележи още, че наличието на домашен любимец води до понижаване на кръвното налягане и нивото на холестерола, а също така регулира реакцията на организма спрямо стреса. Така, кучето у дома не само ни носи положителни емоции от общуването с него, но и понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Явно ненапразно се казва, че кучето е най-добрият приятел на човека!
Каква порода да си изберем? Отговорът е прост: колкото повече разходки и игра иска кучето, толкова повече ще се движим и ние, т.е. повече полза за здравето ще имаме.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД