Дромомания - патологичен туризъм

Дромомания  - патологичен туризъмДромоманията е нестихващият импулс към постоянно местене, пътуване и посещаване на нови и нови дестинации. Терминът възниква през 1886 г. при завръщането на френския шлосер Жан-Албер Дада от славното му 5-годишно пътуване от Франция, през Чехия, Германия, Русия, Турция, Австрия. След него той бил хоспитализиран, но по-интересното в тежкото му състояние не били физическото изтощение, а психическите проблеми.
Дромоманите са в състояние да планират пътуване и почивка всеки ден - необходимо им е усещането, дори пътуванията да не могат да се случат веднага.
Характерно за страдащите от дромомания е също спонтанното решаване и тръгване на път, което въобще не е трудно, предвид факта, че куфарът им винаги е наполовина пълен за всеки случай. За истинския дромоман задържането на едно място цяла седмица е като цяла вечност, а основният им двигател на работа е мисълта, че колкото повече пари изкарват, на толкова по-грандиозни пътувания ще се радват. Други пък обичат бохемския начин на живот и нямат нищо против да спят на палатка, в чувал под звездите, в нечий дом или т.нар каучсърфинг и да пътуват на стоп, с което пътуването им излиза почти безплатно.
Страдащите от дромомания са чисто и просто номади, които са готови във всеки един момент да се простят с удобния си уседнал начин на живот. И са истински хамелеони, що се отнася до способността им навсякъде да се чувстват като у дома си, да се приспособяват към всякакви условия и изцяло да се сливат с местното население.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД