Тембърът на гласа издава мъжката физическа сила и агресивност

Тембърът на гласа издава мъжката физическа сила и агресивностАмерикански учени са установили, че по тембъра на мъжкия глас може с точност да  се определи физическата му сила, издържливостта и дори агресивността му. Според статия, звученето на гласа вероятно е помагало да се оценяват съперниците в ранните стадии на човешката еволюция.
Американските експерти констатирали, че със задачата за оценка на физическите данни на мъжете се справят еднакво добре както жени, така и мъже, принадлежащи към  различни социални групи.
Ръководителят на изследването Аарон Сел и колегите му от Калифорнийския университет провели експеримент с мъже от различни възрастови и социални групи, които трябвало на своя роден език да произнесат фразата „Това е експеримент, край на връзката“, като не влагат никакви емоции.
В проучването взели участие доброволци от САЩ, румънски студенти, ловни дружинки и колекционери от Боливия, аржентински фермери и др.
Втората част на експеримента била проведена сред жени и мъже от същите културни и етнически групи. Участниците трябвало да определят по скалата от едно до седем физическата сила и степента на агресия на мъжете от първата група, като се базират единствено на звученето на гласовете им.
Събраните данни били сравнени с тези от независима оценка на физическата сила и агресивността на мъжете, базираща се на силови упражнения и психологически тестове.
Учените с учудване констатирали, че в повече от 50% от случаите, доброволците от втората група с точност определяли физическата сила на мъжете. Учените поясняват, че резултатите са много над статистическата възможност за налучкване или съвпадение.
Събраните при проучването резултати показват, че съществуват параметри на гласа, които позволяват да се определят силата и агресивността на човек, които не стават ясни при разглеждането на снимки. Тези данни говорят, че в хода на еволюцията хората са се научили да използват тази информация, допълва авторът на изследването.
Кои точно акустични параметри позволяват да се съди за силата и агресивността на притежателите на един или друг глас, учените обаче не успели да разгадаят.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД