Болестите нападат страхливите

Болестите нападат страхливитеСтрахът от болести е толкова естествен, както и инстинктът за самосъхранение. Той спохожда всеки от нас. Но има няколко типа хора, които наистина панически се страхуват от това да се разболеят. Те изпадат в ужас още от първото кихане и започват да си мислят най-лошото.
Паниката - най-добрият приятел на инфекциите
Есента е най-тежкото време за тревожно-мнителните хора. Баналните сезонни настинки предизвикват в тях паника. Обикновените симптоми се «разчитат» почти като смъртоносни: кихане - това може би е птичи грип, кашлица - това не е ли туберкулоза, а температурата дори под 38 градуса е задължителен симптом за пневмония.
Тези нерешителни хора често изпитват безпричинна тревога. Силата на тяхното самовнушение е толкова голяма, че те действително прекарват по-тежко от останалите хора различните простудни заболявания и за да оздравеят им е нужно по-дълго време.
Специалистите препоръчват такъв тип пациенти да се заемат с вспомагателна терапия, нормализираща вегетативната нервна система: през нощта да приемат успокоителни средства (няколко капки валериана или половин чаша отвара от жълт кантарион), а сутрин - стимулатори (чай от шипки, женшен, зелен чай).
Болестите нападат често и тези, които не вярват на лекарите
Друга категория хора, към които се прилепват болестите, са невярващите в медицината. Те не се доверяват нито на лекарите, нито на лекарствата, и са убедени, че специалистите все не правят нещата както трябва. Като правило тези хора са с параноични черти в характера си като цяло - те са убедени, че всички болести са от шлаката, уроките и радиацията.
Именно това са редовните посетители на всевъзможните знахари и «целители». Но преследвайки лечението на мнимите болести, такъв тип хора често не обръщат внимание на реалните симптоми и са в състояние да доведат бронхита до пневмония. За тяхното здраве специалистите могат да се борят само със силата на убежденията и уверенията за ползата от конкретното лечение.
Хипохондрията
Тя е вид натрапчивост, коята сама по себе си може да се превърне в сериозно психично заболяване. Често хипохондриците изпадат в такова състояние, че не могат да излязат от вкъщи, защото навън е пълно с микроби и вируси, а жилището си превръщат в отлично оборудвана аптека.
Върху развитието на хипохондрията влияят различни фактори - от детските страхове до вътрешните психологически механизми. Проблемът при тези хора е не само в повишената мнителност, но и в това, че постоянно се отдават на самолечение. В резултат на това те често стават жертви на лекарствена алергия, дисбактериоза и намаляване на имунитета на фона на злоупотреба с лекарства.
Много изследвания твърдят, че лечението на заболяването зависи само 15% от лекарите, а 85% - от отношението на човека към проблема със здравето и вътрешната му нагласа.
Как да избегнем болестите?
Обръщайте внимание само на реалните симптоми. Постоянните мисли за болести са признак на това, че имате много свободно време. Разпределете работата си така, че да нямате време за глупави мисли. Често мислите за болестите се пораждат от усещането за самота, ненужност и подсъзнателното желание да привлечем към себе си внимание. Това се лекува с грижи за другите. Не "пренасяйте" върху себе си болестните симптоми на другите. Четете само качествена популярна литература на медицински теми. Не се затруднявайте с медицински справочници. Без лекарско образование трудно ще успеете да оцените и разберете съдържащата се в тях информация, а само ще се изплашите излишно. Правете си редовни изследвания. Съвременната медицина позволява болестите да бъдат диагностицирани в много ранни стадии.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД