Лекарствата, които могат да предизвикат алергия

Лекарствата, които могат да предизвикат алергияЛекарствената алергия представлява реакция на имунната система спрямо даден лекарствен препарат, който от своя страна съдържа активно вещество - лекарствено вещество и помощни неактивни съставки - оцветители, подобрители на вкуса и др. Реакция на свръхчувствителност може да се отключи към всяко едно от тях, но най-често това е основната съставка, а имено определеното лекарствено вещество. Алергичната реакция настъпва след приема на лекарството обикновено в рамките на няколко дни. Най-често имунен отговор се появява на втори, трети ден, но е възможно да се отключи и 2 седмици след употребата на дадения лекарствен препарат.
Това затруднява често медицинските специалисти, тъй като пациентите след такъв период не помнят, че са приемали медикамент и не свързват появата на дадените симптоми с него.
 
Какви са симптомите на медикаментозната алергия?
При 80% от пациентите медикаментозната алергия се изразява в обрив по кожата - екзантем.Често започва с поява на червени петна по ръцете и краката, които в по-късен етап се разпространяват по торса. Те са свързани и с много силен сърбеж. Понякога, но в много редки случаи, се стига до бърза реакция на свръхчувствеителност, която може да доведе до анафилактичен шок и летален край. Други симптоми са: изтичане на воднист секрет от носа - ринит или запушване на носа поради оток на лигавицата, кихане; кашлица и затруднено дишане, възможна е поява на астматичен пристъп;
реакция от страна на стомашно-чревния тракт - повръщане, колики, диария.
 
Лекарствата, които могат да предизвикат алергияКаква е разликата между лекарствена непоносимост и лекарствена алергия?
Всички медикаменти, които употребяваме, могат заедно с желания ефект да проявят и страничен такъв. В зависимост от вида на лекарството и направените проучвания, свързани с него, тези странични ефекти варират и са описани в листовката на лекарствения препарат. Най-често става въпрос за поява на главоболие, гадене, повръщане, диария. В тези случаи говорим за непоносимост към даденото лекарство. Алергията от своя страна има своите характерни симптоми. Тя представлява реакция на имунната система спрямо дадено вещество, което сме приели или с което сме имали пряк контакт. Това означава, че разликата между непоносимост и алергия е в механизма на тяхното възникване. Важно е да се разграничат двете състояния, понеже те имат отношение към лечението и очакваната прогноза за пациента.
 
Кои са най-често срещаните лекарствени вещества, причиняващи алергична реакция?
Установено е, че броят на приеманите лекарства увеличава вероятнотта от настъпване на реакция на свръхчувствителност към някое от тях. Практически всяко лекарство може да предизвика алергична реакция, но с времето някои от медикаментите са се откроили с по-голям риск от проява на такъв тип реакция. Към тях спадат:
Антибиотици: пеницилин - често, сулфонамиди, цефалоспорини;
Аналгетици - обезболяващи: ацетилсалицилова киселина - Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства като Волтарен, Диклофенак и пр.;
Антихипертензивни лекарства;
Антидиабетични;
Контрастни вещества, използвани при провеждане на различни образни изследвания;
Трициклични антидепресанти;
Фенитоин;
Хинин;
Йод;
Прокаин и Лидокаин - локални анестетици.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД