По-малко образование - по-бързо стареене

По-малко образование - по-бързо стареенеХората с по-ниска квалификация не само имат по-малки шансове за професионална реализация, но и остаряват по-бързо, показва проучване сред 400 мъже и жени в Англия.
ДНК доказателства предполагат, че клетъчното стареене е свързано с придобитото образование на човек. Експертите обясняват този на пръв поглед парадоксален факт с разликите в начина на живот при хора със и без образование. Тези с по-висока квалификация са склонни да водят по-здравословен начин на живот.
Връзката между здравето и социално-икономическия статус е добре известна. По правило хората с ниски доходи са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и цигари, по-често са физически неактивни и имат достъп до по-ниско качество на здравна помощ.
Настоящото проучване обаче показва, че образованието е сред най-важните фактори за здравето на човек, а неговият доход и социален статус не играят почти никаква роля. Експертите предполагат, че по-образованите хора са по-отговорни към собственото си здраве и това на близките си. Освен това те са подложени на по-малко стрес на работното място или пък се справят с него по-лесно.
В проучването са взели участие над 400 мъже и жени на възраст между 53 и 75 години. Взетите ДНК проби от хората без квалификация се отличават с по-къси теломери спрямо останалите хора. Теломерите са крайните фрагменти на хромозомите, които защитават молекулата на ДНК от увреди. Скъсената им дължина е маркер за по-бързо протичащи процеси на стареене в клетката.
Образованието е маркер за социално положение, който хората придобиват рано в своя живот. Нашето проучване предполага, че условията на живот, породени от ниския социален статус, са причината, която подтиква клетките да стареят по-бързо, заключва ръководителят на проучването проф. Андрю Степто от Лондонския университетски колеж.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД