Гнeвът и стресът причиняват аритмия

Гнeвът и стресът причиняват аритмияСпоред проучване на американски учени, ако човек умее да контролира гнева си, той може да спаси живота си. Според тях електрическите колебания, които се предизвикват като следствие на изпитания гняв,  предполагат развитие на аритмия при хората с имплантиран кардиостимулатор.
Рейчъл Лампер от Медицинската академия при Йейлския университет твърди, че вече е проучено, по какъв начин гневът и другите видове стрес могат да предизвикат опасни камерни аритмии, особено при хора със сърдечни оплаквания.
Това изследване първо било насочено към изучаване връзката между гнева и другите силни емоции с аритмията, т.е. да свърже стреса и спирането на сърцето. Спирането на сърцето е състояние, при което то прекратява съкращенията си и не насочва кръвта към мозъка и другите органи.
При около 400 000 американци всяка година настъпва спиране на сърцето. Най-често това са хора във възрастта от 30 до 40 години. Пристъпите са два пъти по-често при мъжете. Авторите на изследването смятат, че стресът, и по-точно, гневът отключват механизма на аритмия.  Лампер предполага, че стресът влияе на сърдечната тъкан чрез адреналина. Затова антистресовите тренировки са задължителни за хора с висок риск от аритмия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД