Домашните задължения могат да се окажат вредни за кожата

Домашните задължения могат да се окажат вредни за кожата Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и този факт не е случаен. На нея се пада особено тежката задача да покрива отвън организма и да го предпазва успешно от инфекции, травми, дехидратация, прегряване и други застрашаващи фактори на околната среда. За съжаление понякога ние забравяме, че преди всичко кожата е орган, т.е. състои се от живи клетки, а те могат да бъдат увредени под действието не само на слънцето, но и на различни химикали и други дразнители.
Алергичните реакции към различни продукти, използвани в домакинството, не е никак рядко явление. Такива алергии се развиват най-често след многократна експозиция на различни субстанции, използвани все по-масово в бита.
Дори миенето може да бъде опасно. Продуктите за миене често стават причина за контактен дерматит - кожна реакция, която не представлява алергия, но е също толкова опасна за кожата. Основна причина за появата на контактен дерматит е дългото и многократно излагане на определен агент (присъстващ в някой препарат), който нарушава целостта на кожата и причинява възпаление. Това ни прави особено податливи – особено хората, които се отличават с добри хигиенни навици и третират кожата си почти непрекъснато с агресивни препарати. Характерните оплаквания са зачервяване, сухота, напукана кожа, леко подуване и поява на мехури.
Дерматолозите предупреждават да бъде внимателни и с козметиката за очи, депилиращите средства, дезодорантите и кремовете за лице. Погрешно е да се смята, че реакцията на свръхчувствителност от страна на кожата може да се преодолее с помощта на други козметични продукти. Всъщност това може допълнително да утежни проблема.
Ремонтите у дома често вредят на кожата
Ако в желанието си да подобрите вида на жилището си ви се налага да работите с материали като разредители за бои, цимент и други, по-добре се запасете предварително с поне един чифт ръкавици. Боравенето с голи ръце крие значителни рискове за развитието на контактен дерматит, който не само ще забави ремонта, но може да ви принуди напълно да спрете.
Работата с цимент налага още по-строги мерки, тъй като циментовите частици могат да попаднат почти навсякъде и да причинят значителни щети на кожата. Експертите смятат, че повече от 25% от професионалните заболявания на кожата се дължат именно на работата с цимент. Те препоръчват при работата с него да се спазват няколко правила: да се носят дрехи с дълги ръкави, дълги панталони както и ръкавици, ръцете да се измиват обилно със сапун преди слагането и след свалянето на ръкавиците.
Ако след излагането на определено вещество почувствате кожата си раздразнена, по-добре избягвайте повторното излагане на същия агент. Ако освен раздразването забележите появата на оток или мехури, най-добре се консултирайте с дерматолог.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД