Диетичната кола е вредна за зъбите?

Диетичната кола е вредна за зъбите?Консумацията на диетична кола е толкова вредна за зъбите, колкото употребата на метамфетамин и крек, твърдят специалисти. Ново проучване установява, че една жена на около 30-годишна възраст, която е консумирала 2 литра диетична кола дневно в продължение на години е с кариеси и ерозия на зъбите, подобно на приемащите метамфетамин и крек. В доклад се посочва, че жената е пиела сода всекидневно в продължение на 3-5 години и е със същото увреждане на зъбната структура, като на 29-годишен наркоман, участвал в проучването.
Както нормалната, така и диетичната кола са силно киселинни, като метамфетамина и крека. В комбинация с лоша хигиена на устната кухина, лимонената и фосфорната киселина в содата, могат да доведат до значителни щети и гниене на зъбите, обяснява изследователския екип.
Жената, взела участие в проучването, признава, че не е посещавала лекар по дентална медицина от години. Голям процент от зъбите й са ерозирали, обезцветени и не могат да бъдат излекувани и спасени от изваждане.
Американската асоциация за напитки, представляваща производителите на безалкохолни напитки, заявява, че резултатите от проучването не бива да се приемат крайно и да се спира консумацията на диетична кола.
Важно е поддържането на лична хигиена и редовни профилактични прегледи при лицензирани специалисти по дентална медицина, обясняват експерти. Не бива да се прекалява и с консумацията на газираните напитки разбира се, добавят те.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД