По саксиите ще разкриете емоционалното състояние на стопанина

По саксиите ще разкриете емоционалното състояние на стопанинаОзеленявайки своята градина или стая, човек е движен от естествената потребност за приближаване до природата. Затова и привържениците на лечението с живи цветя и други растения го смятат за “красиво средство, което ни помага да станем по-чисти : физически и духовно”.
За първи път терминът “флоротерапия” е използван от доктор Едуард Бах. Той е смятал, че цветята, подобно на батериите, трупат в себе си енергия, докато растат. След тяхното откъсване те отдават тази енергия около себе си, като по този начин нормализират енергийното пространство.
Всъщност в тази идея няма нищо толкова странно - отдавна е доказано, че ароматите на растенията оказват положително въздействие на нервната система и поддържат защитните сили на организма. А по състоянието на саксиите в дома може да се съди за емоционалния фон, за физическото и душевно състояние на техния стопанин.
Така например, според флоротерапевтите ароматът на мушкатото успокоява и способства за добрия сън, миризмата на мента премахва умората и притежава съдоразширяващ ефект, розмаринът помага на хората със заболявания на дихателната система.
Много психологични експерименти доказват, че различно въздействие върху човека оказват и различните цветове.
Жълтото ние възприемаме като цвят на слънцето, новия ден, бъдещето. Това е също цветът на очакването, щастието, топлината и уюта. Жълтите и пъстри цветя се препоръчват при инфекциозни заболявания.
Червеното се асоциира с кръвта, с първобитния инстинкт на ловеца. То стимулира нервната и хормоналната активност, стремежа към лидерство, волята за победа. Цветята с червен оттенък помагат при болести на вътрешните органи. А малък ален букет в кухнята може да повиши апетита.
Зеленото пробужда качества като целеустременост и упоритост. Растенията с широки листа и наситено зелен цвят способстват за логическото мислене.
Синият цвят, който се смята за символ на нощта, предизвиква умиротворение, отпускане и покой. Той настройва хората към съзерцание. Затова “студените” оттенъци на цветята помагат да се намали агресивността. Флоротерапевтите препоръчват да се поставя букет от светлосини цветя в стаята, където човек прекарва най-много време.
Белият цвят е въздух, вода, чисти помисли и дела. Съответно белите цветя се препоръчват на хората, които страдат от различни емоционални проблеми.
Ако не искате чак толкова да задълбавате в алтернативите на флоротерапията, за избирането на подходящия букет ще ви помогне елементарното правило: цветята със студени тонове намаляват възбудата, а с топли тонове – повишават тонуса.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД