Имплант в мозъка бори деменцията и възстановява спомените

Имплант в мозъка бори деменцията и възстановява споменитеОткритието на екип учени от Университета в Южна Каролина е обявено за един от 10-те технологични пробива за 2013 и представлява устройство за имплантиране, способно да възпроизвежда спомени, базирано на математически модели и реален опит на специалисти психиатри. Тяхната цел е установяване на фазата, в която сработва механизма, по който дългосрочните спомени се създават, запазват, възстановяват и репликират в мозък увреден от мозъчен удар или физическа травма.
За целта те записват механизма, по който се създава един спомен в запазената част на мозъка, след което използват тези данни за да предскажат какво би трябвало да извършва по време на този процес увредената мозъчна част. В тази фаза се изполват електроди, които стимулират увредената област да повтаря действията на здравите мозъчни клетки.
Учените са се концентрирали върху хипокампуса - част от церебралния кортекс, разположен дълбоко в мозъка, където краткосрочните спомени се превръщат в дългосрочни. Проведените експерименти потвърждават, че с имплант в това място определени мозъчни функции могат да бъдат възстановени. От 15 години подобни импланти се използват за третиране на епилепсия и Паркинсон, около 80 000 пациента досега ползват технологията. В обозримото бъдеще лекарствата ще бъдат използвани единствено в комбинация с мозъчни импланти, като по този начин ранната деменция ще бъде лесна за превенция и лечение, предвиждат учените.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД