Горчивото е полезно

Горчивото е полезноВкусотерапията се базира на постулата, че болестите могат да се лекуват, като се въздейства на вкусовите рецептори. Тук ви предлагаме кратък обзор на осем от най-горчивите, но и най-полезни продукти.
Ряпата - общоукрепващо средство
Тя все още не е оценена напълно. Съдържа полезни органични киселини, минерални соли, витамини, ферменти, етерични масла, белтъчини и аминокиселини.
За нея се твърди, че подобрява обмяната на веществата, повишава имунитета и извежда излишните течности от организма.
Хрянът убива вредните бактерии, премахва възпалението
Той притежава почти всички положителни свойства на ряпата, но освен това има и бактерицидно и антисептично действие. Ежедневното натриване на кожата със сок от хрян премахва луничките.
След промишлената обработка на хряна, в него остава само целулозата, затова се препоръчва да се използват пресни корени, които могат да се настържат и подправят с лимонов сок или да се добавят към салата от два червени домата, подправени с лъжица растителна мазнина.
Горчицата лекува нервите
Подходяща е при заболявания на нервната система - от нервна възбуда и неврит на седалищния нерв до истерия.
Грейпфрутът - за стройна фигура
Той съдържа инозитол и пектин, които изгарят мазнините по естествен път, подобрява апетита, способства за храносмилането и активизира дейността на черния дроб. Освен това нормализира работата на кръвоносните съдове, намалява нивото на холестерол, тонизира нервната система, помага за преодоляването на апатията, премахва умората.
Грейпфрутът се смята за най-полезния плод. От полза са и неговите семена - те имат бактерицидни свойства.
Кафето - за профилактика на диабет
Съвременната медицина е доказала, че в кафето се съдържат антиоксиданти, които предотвратяват диабет от втори тип и рак на черния дроб.
Кафето помага да се справим със стреса, стимулира дихателния център на мозъка (помага на астматиците да преодоляват пристъпите), извежда излишния холестерол от организма. В кафето се съдържат също полезни въглехидрати, мазнини, жизненоважни минерали и микроелементи.
Бирата - за запазване на зрението
Според американски и канадски учени, съдържащите се в бирата антиоксиданти предпазват зрението от възникването на катаракта.
Бирата регулира дишането и кръвообращението, влияе положително на храносмилането и разтваря камъни в бъбреците. В скандинавските страни бирата официално е призната за антидепресант. Най-полезни са тъмните видове бира.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД