Емоциите, които рушат здравето ни

Емоциите, които рушат здравето ниСлед серия от проучвания австралийски изследовател, с помощта на специалисти в областта на психологията, посочва петте емоции, които в най-голяма степен оказват негативно въздействие върху човешкото здраве.
В продължение на пет години ученият наблюдавал поведението и здравословното състояние на близо 2000 доброволци. Резултатите от наблюдението послужили за основа на психолозите да обосноват защо именно тези пет емоции са най-вредни за човешкото здраве. Ето ги и тях:
Завистта - заключенията на изследователите посочват, че при хората, които редовно завиждат - независимо дали на свои близки, на случайни хора или по принцип - рискът от инфаркт се увеличава с два пъти и половина в сравнение с тези, които приемат чуждия успех с неутрално или радостно усещане.
Ревността - когато човек ревнува, в тялото му настъпва дисбаланс между основните хормони. По този начин в голяма степен се възпрепятства производството на полови хормони. При мъжете това състояние може да доведе до липсата на тестостерон в тялото, а оттам и до импотентност.
Самокритиката - когато човек твърде често обвинява себе си за всичко, което му се случва, той неосъзнато повишава опасността от развитието на онкологично заболяване. Учените допълват още, че хората, които често се самообвиняват, са по-склонни към развитието на различни инфекции и на сезонни заболявания.
Самосъжалението - особено опасно е за черния дроб. При хората, които редовно възприемат себе си като жертва, нивата на веществото ацетилхолин, познато като хормон на слабостта, са силно завишени, което води до резки спадове в стойностите на кръвната захар.
Алчността - разстройствата на храносмилателната система са най-честите здравословни проблеми, които поразяват хората, ръководени от прекомерен стремеж за материално облагодетелстване. Като подобни заболявания изследователите посочват булимията и анорексията.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД