Вековен български метод вдъхновява авангардна технология за справяне с дървениците

Вековен български метод вдъхновява авангардна технология за справяне с дървеницитеСпециално за "Здравна поща" учени споделиха тайната, която стои зад направеното неотдавна разкритие (публикувано на 9 април 2013 г.) за способността на листата от зеления боб да улавят дървениците и други микроскопични обитатели на нашите домове. 

Катрин Лаудън е преподавател по екология и еволюционна биология в Университета в Калифорния, Irvive, която от дълги години се занимава с изследвания в сферата на ентомологията (наука за изучаване на насекомите).
Научихме за метода, който се използва в България от векове, от едно старо издание от 1940 г. на Ричардсин, разкрива за "Здравна поща" проф. Лаудън.
Заедно с д-р Майк Потър от Университета в Кентъки изследвахме българския традиционен метод, според който в спалнята се поставя листна маса от зелен боб и се изгаря на сутринта. Професор Лаудън, водещ автор на изследването, заявява, че листата на зеления боб показват изключителна способност за улавянето на малките насекоми. По този начин те помагат и за справянето с акари и други дребни инсекти, които съжителстват невидимо с нас в домовете ни. Модерните научни техники позволяват да се изработи материал, който на микроскопско ниво да пресъздаде способността на власинките по листата да улавят натрапниците, при това без употреба на пестициди. Това е крайната цел, която сме си поставили, казват още учените.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД