САЩ и Европа инвестират милиони за разкриване тайната на човешкия мозък

САЩ и Европа инвестират милиони за разкриване тайната на човешкия мозък Голямата мистерия около функционирането на човешкия мозък е на път да бъде разрешена. Най-значителните институции в САЩ и Европа са се заели с тази задача в негласно съревнование. Президентът Барак Обама в реч в Белия дом обяви първоначалните 100 милиона долара за инициатива, която трябва да дадe светлина върху заболявания като Алцхаймер и епилепсия, съoбщи BBC. Той заяви, че предишната инициатива на правителството Human Genome Project е трансформирала напълно генетиката, а сега иска същото да бъде постигнато и със знанието за човешкия мозък.
Проектът е наречен Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies - или BRAIN (букв. на бълг. - мозък) и стартира през 2014 г. Целта е създаването на нова технология за изучаване на това как милионите клетки в човешкия мозък си взаимодействат.
Съобщението за финансирането със 100 милиона долара на проекта от Белия дом пристига след друг наскоро обявен проект в сферата на невронауката в Европа. Около 80 европейски изследователски институции и няколко извън ЕС ще участват в проект за мозъка, осугурявайки около един милиард евро за извършване на необходимите изследвания. В проекта ще се използват модели, създадени от суперкомпютър, за да се пресъздаде виртуален човешки мозък и нови подходи към неврологичните му състояния.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД