Добре произведените пуканки съдържат повече антиоксиданти от плодовете и зеленчуците

Защо пуканките са полезниПуканките, когато са направени от натурално отгледана царевица и без добавяне на трансмазнини, са полезни и здравословни. Ново изследване показва, че пълнозърнестото хрупкаво лакомство съдържа повече полифеноли - полезни антиоксиданти - отколкото някои плодове и зеленчуци.
Количеството полифеноли в пуканките се оказало до 300 мг в порция в сравнение с количеството от 114 г в порция сладка царевица и 160 мг в порция смес от различни плодове.
Това, според авторите на изследването, се дължи на факта, че тези полезни антиоксиданти се разреждат в голямото количество вода, от което се състоят повечето плодове и зеленчуци, а в пуканките, които съдържат само 4% вода, са по-концентрирани.

Защо пуканките са полезни

Изследователите открили, че обвивката на царевичните зърна (онази част, която ни засяда между зъбите, когато ядем пуканки) съдържа най-голяма концентрация от полезните антиоксиданти и фибри. Предупреждават ни обаче, че добавянето на масло, сол или други овкусители, пълни с калории, могат да превърнат това полезно лакомство в неприятел на здравето.

Пуканките за микровълнова не са за предпочитане

Разбира се, пуканките, приготвени без мазнина, имат най-малко калории. Пуканките за микровълнова са два пъти по-калорични - около 43% от тях са в мазнини.
Пуканките са единствената хрупкава бърза закуска, която се състои от 100% непреработени цели зърна. Всички други “пълнозърнести” продукти са преработени и обогатени с други съставки. Това се отнася дори за зърнените закуски, на които пише, че са пълнозърнести - това значи единствено, че над 51% от продукта е съставен от цели зърна.
Една порция пуканки задоволява 70% от дневната препоръчителна доза за пълнозърнести храни. Повечето хора приемат по-малко от половината на това количество всеки ден, а пуканките са лесен и удобен начин да запълним разликата.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД