Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст?

Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст? Какво се случва с тялото след 40-годишна възраст? На първо място, сънят не е толкова качествен и е много вероятно да се бодърства през нощта. Промените в моделите на съня са напълно нормална част от стареенето. Затова пък през деня при възможност е препоръчително да се правят дрямки за около 30 минути всеки ден.
Оралната хигиена е изключително важна през целия живот, но е особено необходима при възрастните. С напредване на годините по-ниската костна плътност може да доведе до редица проблеми със зъбите, включително гниене на корените. С годините също зъбите
стават по-малко чувствителни, особено след навлизане в 50-та годишна възраст. Това се дължи на факта, че нервите в зъбите намаляват.
С остаряването костите започват да губят калций и минерали, а това от своя страна ги прави по-податливи на фрактури. Според Националната медицинска библиотека на САЩ приемът на калций и витамин D може да помогне за предотвратяване на проблеми с костите.
Поради загубата на костна плътност се намалява и мускулната маса. Според изследвания тази промяна може да се забави чрез поддържане на добра стойка на тялото, повече движение, ограничен прием на алкохол и кофеин и консумация на добре балансирана храна с прием на много витамини и минерали.
Освен че мускулната маса намалява, мускулите не се възстановяват толкова бързо след натоварвания. Счита се обаче, че има начин за поддържане на активен живот в средна възраст и след това, ако се приема достатъчно количество протеин чрез храната. Протеинът подпомага растежа на мускулите и тяхното възстановяване.
С възрастта още се понижават сетивата. Както слухът намалява, така и започва да се влошава зрението. Освен това се счита, че се активират по-малко вкусови рецептори, отколкото на 20-годишна възраст.
С напредването на годините намалява паметта. Започват да се забравят някои спомени и факти, свързани с ежедневието дори. Този ефект зачестява, ако се изпитва стрес, умора и депресия.
След навлизане в 40-те, тялото започва да се поти по-малко. Това се установява в проучване, което сравнява промените на тялото на жените по време на тренировка, като едната група жени били в период след менопауза, а другата група жени били значително по-млади. Изследователите откриват, че възрастните жени се потят по-малко, а това се дължи на факта, че се наблюдава структурна промяна в жлезите.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД