Сливиците са важен страж на тялото

Сливиците са важен страж на тялотоИмунната система се състои от милиарди клетки, които са организирани в централни и периферни лимфоидни тъкани и органи. Сливиците са изключително важна лимфоидна тъкан, която е част от имунната система и една от първите бариери срещу различни патогенни микроорганизми.
Сливиците са от изключително важно значение през първите години от растежа на детето и именно това е причината за техните чести възпаления, като първа бариера на защита. Най-често "боледуването" започва след активно навлизане в социална среда - ясла, детска градина или училище.
Двете небни сливици са първите, които спират външните дразнители, а
третата сливица има функцията да изработва антитела
и да спира нежеланите бактерии и вируси, постъпващи от външната среда.
Често виждайки точковидни налепи по сливиците, хората се плашат, че са с ангина, а именно този наблюдаван феномен е признак за добрата им функция. Сливиците имат особена структура във вътрешността си - с много каналчета. По тях се изхвърлят отпадъчни продукти от работата им. Ако при натиск с шпатула потече гной, това е сигурен признак за възпаление. Но ако се отдели бяла тапичка - тя е сигурен признак за правилното функциониране на сливиците.
Към днешна дата специалистите разглеждат сливиците като
един от най-важните имунни органи на човека
В някои страни като САЩ, например, човек без сливици се приравнява на инвалид първа група. Вече се смята, че те трябва да се оперират, само ако не могат да изпълняват функциите си - например при чести перитонзиларни абсцеси.
Преди се е правело частично отстраняване на сливиците, когато те са били уголемени - тонзилотомия. Но големината им няма никакво отношение към патологията.
Носната лигавица има функцията да пречиства навлизащия въздух, който преминава към по-долу разположените дихателни пътища. Освен това от там започва и затоплянето на въздуха и неговото овлажняване. При дишането с отворена уста всички тези защитни ефекти се компрометират.
Пример е говоренето по телефона навън
особено ако разговорът е по-продължителен. Студеният въздух дразни лигавицата, а паралелно с това навлизат прахови частици, които имат допълнително дразнещо действие. А на фона на циркулиращите респираторни вируси механизмът за предаване се улеснява още повече.
Значение, освен използването на индивидуални маски за лице, които да се сменят на всеки 2 часа, е и импрегнирането им с дезинфектанти или някои етерични масла, които имат широкоспектърно антимикробно действие. Етеричните масла могат да бъдат прилагани и локално върху носната лигавица, като по този начин оказват местно антибактериално действие.
Хората се страхуват от температурата
но тя е изключително полезна защитна реакция на организма. Още преди десетилетия физиолозите започват да демонстрират резултати от проучвания, че температурата до 38 °C не само, че не вреди, но е изключително полезна. Затова те препоръчват над тази граница да се приемат и антипиретични средства. В противен случай се забавя оздравителният процес и инфекцията се проточва във времето.
Приемът на много течности също е от значение, за да се изчиства организмът и от токсините, които се натрупват от метаболизма на инфекциозните причинители.
При възпалени сливици или задна стена на гърлото гаргарата не помага
Активната съставка остава основно в устната кухина и не достига почти до възпалените участъци. По-ефективно е често да се използват пастили за смучене, които съдържат антибактериални и обезболяващи съставки.
Важно е да се отбележи и друга грешка, която често се прави при дихателни инфекции. Носната лигавица реагира на възпалението с оток, поради разширяване на кръвоносните съдове, които имат за цел отделяне на секрет, който да отмива патогенните агенти и токсините им. Но прилагайки капки за нос и свивайки съдовете, ние блокираме този защитен процес, като по този начин значително се намаляват естествените сили на организма за борба с патогените.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД