Мъркането на котките помага на сърцето да остане здраво

Мъркането на котките помага на сърцето да остане здравоМъркането освобождава ендорфини, които понижават кръвното налягане и помагат на хората да се справят с психични проблеми, включително депресия. Хората, които притежават котки, също са с намален риск от сърдечен удар. Мъркането на котките помага на сърцето да остане здраво.
В проучване се установява, че собствениците на котки са с 40% по-малка вероятност да претърпят инфаркт от тези, които никога не са притежавали този домашен любимец. В друго проучване, проведено в Минесота, се установи, че собствениците на котки са с 33% по-нисък риск от инсулт.
Интересен факт е, че собствениците на котките са с по-ниски нива на холестерол от тези, които нямат котки. В канадско проучване също се установи, че хората, които отглеждат котки и приемат лекарства за холестерол, са
с по-ниски нива на лошия холестерол благодарение на мъркащите им приятели.
Доказано е, че мъркането на котки е със сила между 25 и 140 Hz. Установено е още, че същата честота помага за заздравяването на счупени кости, стави и сухожилия, както и за зарастването на рани.
Котките помагат и при влошено състояние на горните дихателни пътища, причиняващо затруднено дишане. Факт е, че котешкото мъркане подобрява дишането на неговия стопанин.
Мъркането на котките още води до укрепване на имунната система на човека. Това се дължи на щастието и спокойствието, които предоставя котката. Освен това, котките усещат, когато стопанинът им изпитва дискомфорт, а мъркането им осигурява комфорт и топлина.
Мъркащите приятели допринасят и за намалени нива на хормона на стреса, по-ниски нива на тревожност и по-малко чувство на самота. Те са подходящи и за деца, които страдат от аутизъм и ADHD - синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.
Не на последно място по важност е фактът, че животът с котки намалява шанса от развитие на алергия при децата. Първо, защото мъркането им подобрява имунната система. И второ, защото ранният контакт с котката намалява шанса от развитие на алергия на по-късен етап.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД