Да си отглеждаме "щастливи" микроорганизми

Да си отглеждаме "щастливи" микроорганизмиЧовешкият организъм може да бъде определен като един суперорганизъм, в който влизат огромен брой отделни единици. Любопитен факт е, че клетките са по-малко от половина от броя на микроорганизмите, които се намират по кожата, в храносмилателния тракт и други органи като влагалището. Според различни проучвания микроорганизмите само в дебелото черво могат да достигнат тегло от 2-3 килограма.
Но микроорганизмите, които се откриват в различни части на тялото, не се ограничават само до бактерии, а също така различни вируси и гъбични причинители. Те са ни крайно необходими, тъй като
изпълняват ключови роли в храносмилането, както и в поддържане на имунната ни защита. Но все повече започва да се говори за ролята на тези полезни микроорганизми и за умственото ни здраве, включително и за значението им като профилактика на депресия и тревожност. Или както се казва, ако нашите микроорганизми са щастливи - и ние ще бъдем щастливи.
Първоначално идеите за това как повлияват чревните бактерии настроението ни са били посрещани с присмех, но с времето тази нагласа започва да се променя на база трупане на все повече доказателства. Оста микробиом-черва-мозък дава теми за много научни обсъждания и стартиране на редица изследвания.
Тези открития за положителното влияние на бактериите върху мозъка ни стават причина за развитието на съвсем нов клас медикаменти, а именно - психобиотиците. Идеята е след време те да дадат възможност за ефективно лечение на депресии, тревожни разстройства, както и справяне с ежедневния стрес.
Изследване, публикувано в журнала Translational Psychiatry, излиза с резултати, които показват, че при групата здрави доброволци, на които се дава пробиотик с бифидобактерии, се намалява усещането за тревожност и стрес, като същевременно с това благодарение на различни тестове се установява, че се подобрява и паметта.
При животински модели се установява, че подлагането на стрес води до промяна и в чревната флора, като същевременно са налице и начални възпалителни промени в чревната лигавица. При приемането на определени комбинации от пробиотици е налице подобрение в поведението, както и намаляване на възпалителните промени.
Установява се още и че трансплантацията на чревни микроорганизми от болен на здрав организъм води до промени в поведението, които сигнализират за депресия.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД