Ходилата са подложени на много изпитания

Ходилата са подложени на много изпитанияИзучаването, диагнозата и лечението на различните заболявания, засягащи краката - и по-конкретно ходилото, се означава с общия термин подология. Терминът е използван за първи път в Съединените щати в началото на ХХ век. Името идва от  podus, planta - ходило, и logos - наука.
Науката подология представлява медицинска дисциплина, която се занимава с изучаване на стъпалото. Тук се включва не само основни ортопедични познания за анатомията на ходилото - връзков апарат, хоризонтален
и вертикален свод, но също така хигиена на стъпалото, избор на подходящи обувки, както и съвети при вече възникнали заболявания.
Основната задача на специалистите, практикуващи в тази област, е
навременното откриване на деформации или патологични промени
по хода на стъпалото в най-ранните етапи и своевременното им премахване.
Ходилата са подложени на много изпитания - топлина, влага, притискане в обувките - и всеки малък проблем с тях рискува да стане голям. Процентът на хората с проблемни стъпала е висок, като всеки в един или друг момент от живота си се е сблъсквал с различни патологии, които налагат посещение при подолог.
Неудобните обувки, неправилната походка, продължителното статично натоварване на краката, както и наднорменото тегло са рискови фактори за износване на ставните повърхности. Тези фактори са част от причините и за плоскостъпие.
Все по-разпространени стават равните обувки, тип "балерина“
които натоварват нефизиологично стъпалото и водят до появата на болка в стъпалата още след първото по-продължително носене.
Друг проблем са и високите токчета, които водят до изместване на центъра на тежестта върху предната част на ходилото. При бременни проблемът с болките в стъпалата идва поради твърде бързото качване на килограмите за кратък период от време и невъзможността за приспособяване на ходилото към новия тип натоварване.
Специалистите по подология препоръчват
първият профилактичен преглед на ходилата да бъде след 5-годишна възраст
тъй като до този период ходилото все още се развива и не може да бъде дадена обективна оценка за наличие на проблеми с плоско стъпало, както и недостатъчно добро равновесие поради нестабилност във връзковия апарат на глезените. Но своевременният преглед е препоръчителен в ранна възраст, тъй като при децата корекциите протичат много по-лесно отколкото при възрастните, при това с дълготраен или често дори окончателен ефект.
Ходилата са подложени на допълнителни изпитания, особено при активно спортуване. Неправилно подрязаните нокти, недостатъчно добре подсушената кожа между пръстите или наличието на мазоли могат да доведат до болки, възпаление на засегнатите участъци от кожата и
наслагване на гъбична инфекция при неглижиране на симптомите
Дори вече да сме започнали лечение на гъбичките с подходящ продукт, консултацията с подолог е препоръчителна, тъй като фактор за реинфекция са частите от ноктите, засегнати от гъбички, които трябва да се изрязват до здраво. Тази инфекция увеличава риска от последващо врастване на ноктите.
Не само гъбичните инфекции, но и т. нар. кокоши трън, както и мазолите са състояния, които налагат не само системно лечение, но и добро редовно поддържане.
Специалистите подолози препоръчват носенето на
обувки, които осигуряват леко повдигане на петата
така че тежестта на тялото да се разпределя по най-физиологичния начин върху точките от ходилото.
В България подологията е изцяло ново направление, съответно и специалистите в нашата страна все още са ограничен брой.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД