В сухия екстракт от опий има 20% морфин

В сухия екстракт от опий има 20% морфинСънотворният мак (лат. Papaver somniferum) е едногодишно тревисто растение от семейство Макови (Papaveraceae). На височина достига до 1,5 м с последователни стъблообхващащи листа и виолетови, розови или бели единични цветове, разположени на върха на стъблото. Растението се култивира в много страни с тропичен, субтропичен и умерен климат. Отглеждат се много сортове, които се различават по семената, цветовете и плодовете.
От сънотворния мак се получава опий. Действието му се дължи главно на съдържащия се в него морфин, но
не е напълно идентично с него. В опия е съчетано болкоуспокояващото действие на морфина със спазмолитичната активност на папаверина. За общия ефект влияние оказват и другите алкалоиди, а също и останалите придружаващи вещества. Действа успокояващо и върху центъра на кашлицата.
Опиумът се използва под различни форми, които са стандартизирани по отношение на морфиновото съдържание. Опият на прах съдържа 10% морфин, опиевата тинктура - 1%, а в сухия екстракт от опий - 20%. Опият, както и морфинът, са наркотични средства, поради което се съхраняват, предписват и разпространяват по установен ред. Опиумът намира приложение в анестезиологията, като болкоуспокояващо, за извличане на алкалоиди, производство на антиконвулсанти, хипнотици, както и при стомашни заболявания.
Алкалоидите се съдържат във всички органи на растението, но най-голямо е количеството им в млечния сок. Опият е най-богатата на алкалоиди дрога. В него се съдържат около 40 алкалоида, като количеството им достига 25%, близо половината от които е морфин. Съдържанието на основните алкалоиди в опия зависи от сорта.
Използваемата част на растението е засъхналият млечен сок (опиум), който изтича при напречно повърхностно нарязване на неузрелите плодни кутийки. Опият е светло- до тъмнокафява безструктурна маса със своеобразна миризма и силно горчив вкус. Трудно се разтваря във вода и алкохол.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД