"Аурата" предхожда офталмичната мигрена

"Аурата" предхожда офталмичната мигренаПри около 20% от случаите мигрената се предшества от известната в професионалния език "аура" (предвестник на мигренозния пристъп). Обикновено симптомите на аура продължават от 20 минути до 1 час, преди да настъпи главоболието. Става въпрос за различни зрителни смущения, при които болнияj вижда звезди, светлини или начупени зигзагообразни линии.
Мигрената е една верижна реакция, в която всеки елемент от  веригата може да предизвика искра, възпламеняваща фитила на главоболието. Офталмичният й вариант е от неврологичен произход, а така наречената "аура" е предизвикана от временни нарушения в дейността на мозъчната кора.
Когато кризата започне, електрическата дейност на невроните се прекратява и кръвният поток намалява. Пред очите на болния се появяват различни елементи – звезди, зигзагообразни линии, светещи точки. Зрението се замъглява.
Колкото по-рано вземете обезболяващо лекарство, толкова по-вероятно е да избегнете кризата. Веднага се опитайте да се изолирате от околните шумове и се оттеглете в спокойно помещение, където да изчакате лекарството да подейства. Избягвайте да се излагате на силна светлина.
Най-добре е да полегнете в тъмна стая. По принцип аурата не е болезнена. Болката започва, когато аурата изчезне, и е по-слаба, отколкото при мигрената без аура.
Ако носите лещи, по-добре ги махнете по време на кризата. Те не могат да я причинят, но има вероятност да доведат до неприятни усещания за очите.
Опасенията, че може да ви нападне мигренозна криза на работното място, без да можете да се оттеглите в спокойно, тъмно помещение, водят до стрес, който именно може да я причини. Екранът на компютъра, в който се взирате осем часа без прекъсване, е друг рисков фактор. Не забравяйте да правите почивки, когато почувствате умора в очите. Сложете екрана на разстояние 40 см и си осигурете удобен стол – положението на тялото е много важно, защото може да доведе до мускулни схващания в областта на шийните прешлени, а това е допълнителен фактор за отключване на главоболието.
Според европейско проучване, една четвърт от хората, които страдат от мигрена, смятат, че храната влияе на състоянието им. Трудно може да се направи списък на продуктите, които благоприятстват мигренозните кризи, но всеки може да опита да си води индивидуален хранителен дневник, за да установи кои са те. Във всички случаи преяждането, прекалено мазната храна и алкохолът са част от тях. Вещества като хистамините и фенолите са доказано свързани с мигрената, тютюнопушенето пък е абсолютно противопоказно при всички видове главоболие.
Всички методи, които водят до спокойствие, могат да бъдат полезни при мигрена. Те взаимодействат благоприятно с назначеното лечение. Много добри резултати се постигат с йога, рефлексология и акупунктура. Редовното практикуване на някаква физическа дейност също може да доведе до разреждане на кризите. Добрият сън е ключов фактор за общо подобряване на физическата форма. И обратно, смяната на ритъма и безсънните нощи често са причина за мигренозни пристъпи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД