Жените - 2,8 часа на ден за домакински работи, мъжете - 1,7 часа

Жените - 2,8 часа на ден за домакински работи, мъжете - 1,7 часаЖените, които извършват прекалено много домакинска работа, могат да влошат здравето си. Освен че прекарват цял ден на работа, жените основно работят сами вкъщи, но и имат отговорности към децата. Това означава, че те имат по-малко свободно време от мъжете.
Дългото работно време разрушава психическото и физическото здраве. Проучване установява, че жените са с по-голяма склонност да се преуморяват заради домашните задължения. Жените, които ходят на работа и
после работят вкъщи още няколко часа, увеличават риска от хронични белодробни заболявания, ранен диабет, сърдечни заболявания, артрит, астма и някои видове рак, в сравнение с жените, които работят около 30-40 часа седмично.
Учени от САЩ установиха, че тези, които поемат по-голямата част от отговорността за управлението на дома, имат значително по-високо кръвно налягане, от жените, които са оставили задължения и на своите партньори. Според изследователите не многото работа вкъщи, а стресът как бързо и качествено да се свърши, води до проблеми със сърцето.
Данни от проучване показват, че жените прекарват средно около 2,8 часа на ден за домакински работи и грижа за другите членове на семейството, а мъжете - 1,7 часа, правейки същото. Жените също прекарват голяма част от времето си в готвене и почистване, както и пране, а именно те могат да доведат до покачване на кръвното налягане. Други задължения, които го повишават, са свързани с ремонти, плащане на сметки и поддържане на бюджета на домакинството.
Затова мъжете трябва да помагат на жените си в извършването на домакинската работа. Изследователи обаче установяват, че дори когато двойките се съгласяват да си разделят задълженията поравно, жените все още поемат по-голяма част от домакинските задачи. Според изследване мъжете извършват 35% от общите домакински задачи.
Всъщност, домакинството може да се превърне в съвместна работа между двамата партньори, тъй като това може да доведе до по-добри взаимоотношения между мъжа и жената, но и до по-добър сексуален живот. Според изследване, проведено в Университета в Калифорния, жените са по-склонни да бъдат сексуално привлечени от мъже, които помагат в домакинската работа. Съпругите са също по-склонни да бъдат в настроение, тъй като са по-малко натоварени и стресирани заради балансирането на задълженията на работа и вкъщи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД