Човекът, който получи Нобел за откриването на анафилаксията

Човекът, който получи Нобел за откриването на анафилаксиятаПрез 2020 г. ще се навършат 170 години от рождението на френският физиолог Шарл Робер Рише. Роден е на 26 август 1850 г. в Париж, в семейството на Алфред Рише, професор по клинична хирургия в медицинския факултет на Парижкия университет. След завършване на средното си образование Шарл Рише записва медицина в Парижкия университет, но скоро разбира, че не го интересува практическата медицина, а по-скоро изследователската работа и хуманитарните дисциплини, към които запазва интереса си цял живот.
В университета изучава хипнозата, храносмилателните секрети и влиянието на болката върху дейността на мускулите и нервите. През 1877 г. се дипломира, а една година по-късно защитава докторска дисертация, в която за първи път доказва наличието на солна киселина в секрета на стомаха при бозайниците, птиците и безгръбначните. През 1887 г. става професор по физиология в Колеж дьо Франс и се заема с изучаването на различните видове мускулни съкращения.
От 1891 г. издава списанието "Анали на психичните науки" (Annales des sciences psychiques), а през 1905 г. става президент на Британското общество за изследване на психиката. През 1913 г. Шарл Рише получава Нобелова награда за физиология и медицина за откриването на анафилаксията. Терминът е измислен от самия него и обозначава някои видове остра алергична реакция. Рише определя анафилаксията като свръхчувствителност на организмите към определени протеини, колоиди или токсини.
Изследването на Рише се оказва изключително важно за съвременната медицина. Само за 2 години са написани над 4000 медицински трактата, базирани на резултатите от проучването на френския физиолог. Той доказва, че инжектирането на протеини в организма може да доведе до трайни промени в конструкцията на телесните течности.
Откритието му се смята за един от основните "крайпътни камъни" на патологията. След Нобеловата награда медикът се занимава основно с академична дейност. Той става автор на няколко труда с физиологична проблематика, както и редактор на множество медицински трудове, учебници и сборници с лекции. Един от синовете на Шарл Рише го наследява и също става професор по медицина.
Шарл Рише умира в Париж на 4 декември 1935 година.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД