На днешния ден е направен първият успешен опит за кръвопреливане с човешка кръв

На днешния ден е направен първият успешен опит за кръвопреливане с човешка кръвНа 25 септември 1818 година британският акушер Джеймс Блъндел е направил първият успешен опит за кръвопреливане с човешка кръв. Манипулацията е извършена в лондонската болница „Сейнт Гайс”. Пациентът на д-р Блъндъл получава половин литър кръв от различни донори, но, за съжаление, не оцелява. Поради това почти цял век се прилага преливане на кръв от агнета на хора, особено по време на войни.
Преди това, на 14 ноември 1666 г. Самюъл Пийпс описва в своя дневник първото кръвопреливане.
Пийпс е бил опитен държавен чиновник както в морския флот, така и в парламента. Той обаче е известен най-вече със своя знаменит дневник, описващ ежедневието на лондончани от периода на Реставрацията.
По това време той става свидетел на събития като голямата чумна епидемия и Големия пожар в Лондон през 1666 г.
Наблюденията, които Пийпс прави на кръвопреливане между две кучета, се случват близо четири десетилетия, след като английският физик Уилям Харви заявява, че кръвта циркулира през тялото, а сърцето изпълнява ролята на помпа. Харви всъщност открива онова, което частично е било установено от арабския лекар Ибн ал-Нафис много по-рано – през XIII в.
Година по-късно и лекарят Ричард Лоуър, и французинът Жан Батист Дени повтарят процедурата, но този път използват хора. В случая на Дени това е 15-годишно момче, което получава кръв от овца. По незнайно какви причини то оцелява. Може би причината се крие в малкото количество използвана кръв.
Следващите опити за кръвопреливане са спорадично успешни най-вече поради факта, че лекарите все още не знаят колко важни за съвместимостта са вида на организма и типа кръв. Ситуацията се променя чак в началото на XX в. с откриването на различните видове кръвни групи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД