Най-известните аутисти в света

Най-известните аутисти в светаAутизмът не е специфично заболяване, а е палитра от поведенчески симптоми. Тези сиптоми можем да открием както в някои определени медицински състояния, така и в спектъра на аутистичните разстройства. Аутизмът се характеризира с редица особености в социалните взаимоотношения, комуникацията, също така с репетативно поведение и ограничени интереси и активности, особености във въображение, при някои деца те се забелязват преди 3-годишна възраст. Децата, а и възрастните с аутизъм са в повечето случаи затворени, тяхното поведение се отличава с обичайно повтарящи се схеми на поведение, но като че ли най-характерния симптом за хората с аутизъм е затруднената им комуникация с околния свят и хората в него.
На, както често става в природата, ако е забравила да ти даде едно, те дарява с друго. Така и с децата от аутистичния спектър, макар и особени, често те са надарени с необикновени способности и таланти. Ярки примери за това са едни от най-известните личности от съвремието. Ето някои от тях:

Алберт Айнщайн
Според това, което знаем за великият учен, той е имал синдром на Аспергер. Състоянието е една от разновидностите на аутизма, която се характеризира от натрапчиви мисли и желания. При него тези особености са се изразявали в желанието да реши дадена задача или сложен казус на всяка цена. Характерно за хората със синдром на Аспергер е, че те изтипват сериозни затруднения в общуването с хората, независимо дали те са техни връстници или не. Като дете Айнщайн е обичал да се изолира и усамотява, но това не му е попречило да се превърне в един от най-гениалните учени в историята на човечеството.

Волфганг Амадеус Моцарт
Наричат Моцарт детето-чудо, не само, защото още на пет години се научава да свири на цял набор музикални инструменти, а защото на тази възраст той вече и композира. Не е ясно защо именна тази негова дарба кара учените да смятат, че това е било в резултат на аутизъм, но повечето привърженици на хипотезата свързват извънредните му способности с факта, че непрекъснато е извършвал некоординирани движения с краката и ръцете си. Учените обръщат внимание и на още един факт от детството на гениалния композитор – той е бил надарен със свръхчувствителен слух.

Анди Уорхол
Според изследователите, среща с аутизма е имал Анди Уорхол, американският художник, известен в целия свят като Кралят на поп арт-а. Гениален илюстратор, художник, авангарден кинорежисьор, музикален продуцент и писател. Като дете често боледува, което за дълго го оставя у дома, от тогава е и паниката, която изпитва към лекари и медицински персонал. Боледувал е от хорея – заболяване на нервната система, в следствие на което получава тикове и неволни движения на крайниците.

Дан Акройд
Дан Акройд е канадски актьор, известен с главната роля във филма „Блус Брадърс“. Той, също като Айнщайн, синдром на Аспергер. Актьорът твърди, че най-големият му филмов успех „Ловци на духове“ се дължи именно от заболяването му и споделя, че един от симптомите, с които се е налагало да се справя е манията за преследване и необичайният интерес към паранормалните явления.

Грета Тунберг
В най-новата световна история едно момиче от Швеция стана известно само за няколко седмици и днес тя е разпознаваема в цял свят. Това е малката екоактивистка Грета Тунберг. Нейната основна идея е спасяването на природата от климатичните промени. Мнозина смятат, че идеите на младото момиче са плод на Синдромът на Аспергер, както смята и самата Грета. Тя допълва, че ако не е имала този синдром, най-вероятно по нищо не би се отличава от връстниците си. Различният си начин на мислене тя обяснява с особеностите, които този синдром носят на мисленето и характера й и смята, че именно заболяването й и е дало шанса да забележи и осъзнае грешните неща в системата и политиката, които обикновените деца на нейната възраст не забелязват.
"Здравна поща", източник: purvite7.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД