Сълзите съдействат за справяне в трудни ситуации

Сълзите съдействат за справяне в трудни ситуацииНе е лошо човек да си поплаче. В това вярват австралийски учени, според които плаченето не само успокоява човек, но и регулира сърдечния му ритъм, пише Daily Mail. Според специалистите, именно сълзите съдействат за справяне в трудни ситуации. Учените го обясняват с психологични и биологични промени, с изхвърляне на токсини.
В университета на Куинсланд, екип, ръководен от Леа Шарман, работил със 197 жени. Участничките в експеримента гледали тъжно или неутрално видео 17 минути.
Учените са предпочели жени, защото те са по-склонни да плачат от мъжете. От 132-те участнички, гледали разстройващ клип, 71 се разплакали. Останалите останали спокойни. След това учените подложили участничките на физически стрес - потапяне на ръката в ледена вода, докато издържат. През целия експеримент било следено дишането и сърдечният им ритъм. Проби от слюнката послужили за измерване на хормона на стреса кортизол.
Резултатите показали, че онези, които плачат и дават свобода на чувствата си по този начин, поддържат стабилно дишане, а пулсът им се забавя, докато при другите дишането се учестява. Разлика в кортизоловите нива и издръжливостта към болка няма. "Това предполага, че плачът помага общо за поддържане на биологична хомеостаза" - пишат авторите.
Хомеостаза е процес на поддържане на постоянна вътрешна среда, включително сърдечен ритъм и кръвно налягане.
Възможно е плачът да успокоява именно чрез забавяне на дишането и регулирането на пулса.
Все пак специалистите съветват, че плачът при загуба на близък човек или в други трудни реални ситуации може да доведе и до опасни биологични реакции.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД