Без сън 11 дни - рекордът още стои

Без сън 11 дни - рекордът още стоиСънят е жизнено важен както за физическото, така и за психическото ни здраве. Лишаването от сън води до много краткотрайни и дълготрайни ефекти върху здравето.
Според доклади на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ хората не трябва да са будни повече от 17 часа за денонощието, за да може организмът да функционира нормално. Направени са експерименти, в които да се провери колко часа без сън може да издържи човек.
Нуждите от сън са различни при всеки. Те варират в зависимост от възрастта. Така например децата се нуждаят от два пъти повече сън отколкото възрастните. Въпреки всички проучвания и провеждани експерименти все още не се знае
колко най-дълго човек може да оцелее без сън. Според информация от 2010 г. настоящият световен рекорд за най-дълго време в будно състояние е на човек, който е издържал 266 часа без сън. Това са 11 дни.
Най-известният експеримент с лишаване от сън е от 1964 г., когато гимназист от Калифорния решава да се подложи на това приключение. Той издържа 264 часа без сън. В края на единадесетия ден той започнал да става параноичен и да халюцинира. Години по-късно той съобщава, че се е възстановил без никакви дългосрочни последствия.
Може ли липсата на сън да е фатална? При определени условия - да. Така например липсата на сън увеличава риска от инциденти на пътя, при работа с машини и други услуги, които изискват висока концентрация.
Повечето хора започват да усещат ефекта от липсата на сън след 24 часа. Центърът за контрол и превенция на заболяванията твърди, че 24 часа лишаване от сън се равняват на 1‰ алкохол в кръвта.
Ефектите на лишаване от сън за 24 часа могат да са: сънливост, раздразнителност, загуба на памет и концентрация, нарушена координация, нарушена преценка, краткосрочна загуба на памет, намален мускулен тонус и др.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД