Тендинит на бицепса може да е комбиниран с "деформация на Попай"

Тендинит на бицепса може да е комбиниран с "деформация на Попай"Тендинит на бицепса възниква в резултат на възпалителен процес, който обхваща сухожилието на дългата глава на бицепса и е често срещана причина за болка в рамото. Увреди в сухожилието на бицепса могат да възникнат в резултат на удар или на изолиран възпалителен процес.
Двуглавият мишничен мускул (бицепс) се разполага в предния отдел на мишницата. Както подсказва името му, той има две глави - дълга и къса. Дългата глава води началото си от супрагленоидния туберкул на лопатката, а късата глава от нейния коракоиден израстък. Двете глави се сливат, като образуват вретенообразно тяло, което се залавя със сухожилие за лъчевата кост. Дисталното (по-отдалеченото) сухожилие на бицепса има функция да сгъва и супинира (завърта предмишницата, така че палецът да сочи встрани от тялото) в лакътната става.
Тендинит на бицепса често възниква поради силното натоварване на рамото, което е често срещано при спортисти като плувци, гимнастици, тенисисти, гребци и др. Спортните дейности, които изискват повтарящо се движение с недостатъчно време за възстановяване, могат да причинят нарушението на сухожилието на бицепса. Увреждането може да възникне и поради фрактура на сухожилието при прекомерна абдукция на мускула и силна ротация на страни от тялото.
Пациентите обикновено се оплакват от болка в предната част на рамото, която се влошава от напрягането на бицепса при повдигане на тежки предмети. Болката може да се локализира във вертикална линия по предната част на раменната кост. Често обаче местоположението на болката е неустановено, а симптомите могат да се подобрят с почивка.
Повечето пациенти с тендинит на бицепса не са претърпели остро травматично увреждане. Описани са обаче частични травматични руптури (разкъсвания) на сухожилието на бицепса, които могат да възникнат в комбинация с основния тендинит. Пациентите с разкъсване на сухожилието на дългата глава на бицепса може да съобщят за внезапно и болезнено усещане. Може да се забележи видимо изпъкване на мускула, в резултат от ретрахиране (свиване) на бицепса - "деформация на Попай".
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД