Генотипът влияе и на безсънието

Генотипът влияе и на безсъниетоНяколко безсънни нощи няма да ви навредят, но хроничното недоспиване може да има сериозни последици. Някои хора са много по-чувствителни към липсата на сън от други. Нови проучвания разкриват точно това. Защо при някои хора липсата на сън се отразява толкова зле?
50 до 70 млн. души в Съединените щати страдат от безсъние. Това лишаване от сън се превръща в социалнозначимо заболяване. Какви са последствията от хроничното недоспиване.

В проучването е направен експеримент с 49 здрави възрастни на средна възраст около 27 г. Проверявали когнитивните им възможности. 34 души били лишени от сън в продължение на 38 часа. Останалите 15 души били контролна група, които имат нормален режим на спане. За да изпитат когнитивните възможности на участниците, изследователите ги подлагат на определени тестове, за които се използва компютър и мишка. Те трябвало да се справят с определени задачи, преди и след като били лишени от сън за 38 часа.
Целта на тестовете е да се определи контролът на вниманието чрез тестване на способността на участниците правилно да кликнат с левия или десния бутон на мишката, когато видят определена комбинация от букви на екрана. Участниците получили инструкция да изпълняват задачата възможно най-бързо и правилно. По средата на упражнението те били помолени да натискат ляв и десен бутон на мишката противоположно на досегашните указания.
Както се очаква участниците от контролната група, които не са били лишавани от сън се справят със задачата много по-добре от другите участници. Те от своя страна били разделени на подгрупи в зависимост от генотипа си. Една част от тези участници изпитали сериозно затруднение при изпълнението на задачата след промяната в правилата, докато други се справили значително по-добре.
Учените отдават тези резултати на генетичния материал, който имат участниците. При едни безсънието оказва силен ефект върху когнитивните им възможности, докато при други това не се отразява особено на нормалното поведение и когнитивните умения.
"Здравна поща"
 

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД