"Нулеваците" - с понижен риск от инфаркт и инсулт

"Нулеваците" - с понижен риск от инфаркт и инсултМедицинските специалисти свързват нулевата кръвна група с понижен риск от инфаркт и инсулт, предаде ВВС. Явлението вероятно се дължи на факта, че при хората с кръвни групи А, В и АВ се наблюдава    по-високо наличие на тромбоцити и протеини от кръвната плазма, водещо до по-лесното образуване на кръвни съсиреци.
Данните от холандско изследване, анализиращо физиологичните показали на над 1,3 млн. души, бяха представени в рамките на конгреса на Европейската асоциация по кардиология. Тези констатации могат да имат фундаментално значение, помагайки на лекарите да разберат кои хора са по-застрашени от сърдечно-съдови инциденти.
Учените представят подробна разбивка, според която 15 на всеки 1000 души с не-нулева кръвна група претърпяват сърдечен или мозъчен удар, докато при тези с нулева съотношението е 14:1000. Така написана, разликата изглежда незначителна, но придобива широк смисъл предвид числеността на световното население.
Любопитен факт е, че и според по-стари проучвания,    хората с най-рядката кръвна група - АВ, са с 23 на сто по-висок риск от такива здравни инциденти в сравнение с останалите. В Обединеното кралство кръвна група О е най-често срещаната - тя е във вените на 48% от британците.
Естествено, съществуват добре познатите фактори, които увеличават опасността от фатални съдови заболявания, като тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и стрес. И най-ценното е, че за разлика от кръвната група, тях можем да променим в положителна посока.
Водещият автор на изследването д-р Теса Коле от университетския медицински център в Гронинген казва, че са необходими повече изследвания, за да се разбере причината за откритата зависимост. По нейните думи, дори и така, проучването дава широко поле за размисъл и е добре лекарите да разглеждат и тази особеност при своите пациенти.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД