Черният дроб произвежда приблизително 500 мг жлъчни соли дневно

Черният дроб произвежда приблизително 500 мг жлъчни соли дневноЖлъчният сок представлява сложен по състав и богат на липиди мицеларен разтвор. Той непрекъснато се образува и секретира от чернодробните клетки. Складира се в жлъчния мехур и при преминаване на храната от стомаха в началото на тънкото черво жлъчният сок се излива в дванадесетопръстника.

В рамките на 24 часа се отделят средно между 800 и 1000 мл

Има относителна разлика между жлъчния сок в жлъчния мехур и този, който се   отделя в дванадесетопръстника.
Относителната маса на жлъчния сок в дванадесетопръстника е в рамките на 1010-1020 и рН 8,2, за разлика от това стойностите в жлъчния мехур са 1026-1032, с рН 7. Разликата се дължи на това, че при преминаване на жлъчния сок по жлъчните пътища се   абсорбират глюкоза, бикарбонати, хлор, аминокиселини и други.

В състава на жлъчния сок основен компонент е водата

но освен това влизат неорганични електролити, органични вещества като жлъчни киселини, фосфолипиди, холестерол и жлъчни пигменти. Включително се откриват в малки количества глюкоза, тиреоидни и стероидни хормони.
Основните елементи, включени в състава на жлъчния сок, са жлъчните соли, на които се дължат   смилателните функции.
Едно от основните разтворени вещества в жлъчния сок е   конюгираният (водноразтворим) билирубин.   Всекидневно се образуват приблизително 4 мг/кг при здрави лица.

По отношение на произхода са известни две фракции билирубин

Ранният билирубин, който се появява в серума 1-3 часа след маркиране и се отделя в продължение на 4-5 дни, и късен - отличава се с почти постоянно образуване между 90-ти и 150-ти ден от маркирането.
70-80% от билирубина се образува в резултат на разграждане на хемоглобина от остарелите еритроцити, поради   неефективна еритропоеза   (образуване на еритроцити) в костния мозък или циркулирайки в кръвта. 20-30% от билирубина се образува от разграждането на хемопротеини.
Отделеният от хемоглобина хем се превръща в неконюгиран билирубин в рамките на 2-3 часа. Ежедневно се образуват приблизително 4 мг неконюгиран билирубин на 1 кг телесна маса.
Билирубинът циркулира в плазмата,

свързан с един от плазмените белтъци - албумин

Концентрацията на този белтък е около 30 пъти по-голяма от тази на неконюгирания билирубин - 40г/л, а тази на неконюгирания билирубин при липса на заболяване достига 10 мг/л.
По тази причина капацитетът на албумина да транспортира билирубин е много голям и при възрастни трудно може да бъде изчерпан. За да се   претовари транспортната система, неконюгираният билирубин   трябва да надвиши стойностите 350 мг/л.

Под влиянието на бактериални ензими в дебелото черво

настъпва т. нар. процес на деконюгация на билирубина и превръщането му в уробилиноген. До 10-20% от образувания уробилиноген се резорбира и постъпва обратно в черния дроб. Количеството на уробилиногена, което се отделя с урината, е между 5 и 6,76 ммол   останалото количество (80-90%) се превръща в дебелото черво в уробилин и   стеркобилин, които се отделят с изпражненията.
Количеството на уробилините, които се отделят ежедневно с изпражненията, са в количество 420 +/- 50 ммол. Количеството на уробилиноген в урината и уробилини в изпражненията

зависи пряко от чревната флора

която има отношение към разграждането на билирубина.
Нормалната концентрация на билирубина в серума на възрастни лица е под 17,10 ммол/л, като жълтеницата става видима, когато нивото на билирубина надхвърли 35 ммол/л.   При здрави лица по-голямата част от билирубина се намира в неконюгирана форма, като само 5% е конюгиран.
Черният дроб при възрастни лица произвежда приблизително 500 мг жлъчни соли дневно, като количеството им циркулиращо през червата и връщащо се към черния дроб е   трикратно повече.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД