Магниторецепцията с нов хоризонт

Магниторецепцията с нов хоризонтЗа някои животни магнитното поле на Земята служи като компас, чрез който те се ориентират. Такива са мигриращите птици, морските костенурки, някои видове бактерии и т.н. Как стои въпросът при човека? Усещаме ли ние магнитното поле?
Скорошно проучване, публикувано през март в научния неврологичен журнал "eNeuro", показва първите директни доказателства от сканиране на човешки мозък. Хората също могат да усещат магнитното поле, вероятно посредством определени структури в мозъка.
Способността на мозъка да усеща магнитното поле се нарича магниторецепция. За пръв път за магниторецепция се говори през 1980 г., но проучванията, които са направени в следващото десетилетие, не се увенчават с успех.
Преди няколко години тази тема отново привлече вниманието на учените. Направено е проучване с 34 души. Те били помолени да стоят в тъмна стая, която е обвита с квадратни намотки. По тези намотки тече електрически ток, който може да променя магнитното поле в стаята. Силата на магнитното поле в стаята е сравнима с магнитното поле на Земята.
Участниците трябва да стоят в стаята, отпуснати със затворени очи, докато изследователите променят магнитното поле. По време на експеримента електроенцефалограф измерва мозъчната дейност и по-специално алфа мозъчни вълни. Известно е, че алфа вълните намаляват амплитудата си, когато мозъкът улови сигнал - зрителен, слухов или промяна в магнитното поле.
Резултатите от експеримента показват силна реакция към промяна в магнитното поле - изместване от североизток на северозапад. Тази промяна би била подобна на завъртане на главата наляво и надясно. В стаята обаче хората са неподвижни, променя се само магнитното поле. При промяна на полето от североизток на северозапад се наблюдава понижение на амплитудата на алфа вълните с около 60%.
Такава промяна не са наблюдават при друга промяна в посоката на полето. До момента причината за това остава неясна. Учените предполагат, че това може да е индивидуална характеристика както това дали човек е левичар и десничар.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД