Австралийски паяк помага след инсулт

Австралийски паяк помага след инсултПротеин, съдържащ се в отровата на потенциално смъртоносния фуниеобразен паяк, може да намали уврежданията на мозъка след получен инсулт. Откритието принадлежи на австралийски учени от Университета в Куинсленд и "Монаш Юнивърсити". Ръководителят на проучването Глен Кинг казва за АФП, че отровата на паяците е най-доброто място за търсене на вещества с лечебни свойства заради начина, по който паякообразните я използват да таргетират нервната система на насекомите. Затова те са решили да изследват фуниеобразните осемкраки
животинки - паяците, в които се съдържа един от най-опасните в света токсини - атраксотоксин. "Малкият протеин, който открихме, Hi1a, блокира чувствителните на киселинност йонни канали в мозъка, които са основни причинители на мозъчните увреждания вследствие на инсулт", информира Кинг, след като е бил инжектиран синтетичен вариант от протеина на плъхове. Той добави, че се надява медицинските опити върху хора да бъдат възможни за осъществявани до 2 години.

Т. нар. сиднийски фуниеобразен паяк е вид силноотровен паяк от семейство Hexathelidae, обитаващ само ограничени райони на Австралия. Името му произлиза от необичайния начин, по който сплита своите мрежи - под формата на фуния. Макар и на големина да е по-малък от 5 см, отровата му е толкова силна и смъртоносна, че само едно ухапване може да има летален край. Интересното за този вид паяци е, че мъжките са 5 пъти по-отровни от женските.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД