Глаукомата не е само старческа болест

Глаукомата не е само старческа болестМного са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб е глаукомата и България не прави изключение. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката си офталмолозите се срещат с хора загубили зрение от глаукома.

Двата основни вида на заболяването са откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. В ъгъла на предната камера се намира дренажният апарат на окото. В окото има сложна циркулация, която поддържа хомеостазата, вътрочното налягане, функционирането на оптичната и много системи в зрителния орган.

Какви са рисковите фактори за развитие на глаукомата?

Възраст: всеки десет години от живота удвояват риска от глаукома (тя е най-често срещана при хората в старческа възраст над 60 години и рядко под 40-годишна възраст)

Наследственост: вероятността да се развиете глаукома е 3 до 9 пъти по-голяма при наследствена обремененост

Късогледство (миопия): при миопия с повече от -3 диоптъра, рискът от глаукома се увеличава два до три пъти.

Диабетът, атеросклерозата (втвърдяване на артериалните стени) и хипертонията (високо кръвно налягане) могат да нарушат кръвната циркулация в окото и да доведат до развиване на глаукома.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД