8 неподозирани ползи от усмивката

Усмивката има физиологични и психологични ползи върху човека

8 неподозирани ползи от усмивкатаВ нашето ежедневие и в забързания начин на живот, който водим, често забравяме за усмивката дори и несъзнателно. Понякога сме толкова отдадени в работата си или на мислите за проблемите си, че напълно забравяме да се усмихваме. Често мислим върху това, което не сме или сме пропуснали възможността да направим, за миналото или за настоящите ни страхове.
Така, за жалост, забравяме за насладата. Насладата от какво? - Насладата от живота, от малките моменти в ежедневието, за миговете, които ни правят щастливи, за моментите споделени с любими хора... за усмивките, които ни правят живи!
Един от първите и най-ярки символи на щастието е именно усмивката. Именно така ние правим не само себе си щастливи, но и хората около нас, защото както знаем усмивката е заразна. Макар че, често сме чували изрази и съвети като "Бъди по-позитивен" или "Усмихвай се повече", понякога забравяме за тяхното практикуване.
И едновременно с това една усмивка в даден момент може да промени толкова много неща, от които главно и с най-голямо значение -  тя може да ни накара да се почувстваме по-добре и да се превърне най-добрия лек за абсолютно всички проблеми, дори и физически.
Ето и 8 неподозирани ползи от усмивката и изкуството да я практикуваме често:
Усмивката може да бъде не само резултат, от нашето щастие, но и инструмент, с който да привлечем повече щастие. Децата обикновено се научават да се усмихват между 6-ти и 8-ми месец.Това представлява част и начин за изразяване на емоции, възникнали и достигнали преди това в мозъка, и тяхното физическо изразяване с напрягането на множество мимически мускули. Учените са открили тези 8 ползи от нея:
1. Усмивката ни прави щастливи и ни превръща в оптимисти благодарение на ендорфините, които отделяме.
По време на процеса на усмихване, ние отделяме ендорфини и така стимулираме хормона на щастието. Дори и само с една искрена усмивка, нашето тяло отделя тези невротрансмитери, които представляват ендорфините. По-специално тези невротрансмитери ни помагат да се чувстваме добре в кожата си и ни дават усещане на удовлетворение.
2. Усмивката укрепва имунната система и обогатява клетките на кислород
Изследване на учените доказва, че усмивката помага на клетките да се обогатят с кислород и така кръвообращението да се стимулира и подобри.
3. Усмивката ни прави по-отворени към света и социални
Естествено, да общуваш с усмихнат човек е далеч по-приятно. Усмивката е знак за добронамереност и приятелски настроеност. Когато сме усмихнати, приемаме света с широки обятия, а едновременно с това околните се радват повече на нашето присъствие.
4. Усмивката ни прави по-привлекателни и желани
Усмивката ни прави по-самоуверени и ни отличава с нашата идентичност. Така ние по-лесно биваме забелязани в социалната сфера и намираме партньор.
5. Усмивката ни помага да се чувстваме по-млади и упражнявайки мускулите на лицето
Усмивката има аспект и към нашето физическо здраве. Тя развива мимическите ни мускули и ги прави по-укрепнали. В допълнение към това, учените правят изследване,че усмивката прави мозъка ни по-гъвкав и подобрява паметта ни. Усмихвайте се, за да бъдете по-млади!
6. Усмивката намалява стреса, с регулиране на нивото на кортизол
След процеса на отделяне на ендорфини, хормонът на стреса е регулиран и намален. Следователно, ако искаме да се борим със стреса трябва да започнем деня си с усмивка!
7. Усмивката ни прави по-убедителни и по-изразителни
Усмивката ни помага да изразим нашите емоции, което ни кара да се превръщаме в по-изразителни личности. Това допринася също и да се сме по-чаровни и харизматични.
8. Усмивката ни помага в нашите личностни отношения
Учените доказват,че комуникацията с партньорът ни е по-добра и успешна, ако сме усмихнати. Именно специалистите твърдят, че по-лесно разбираме другия и го предразполагаме по-лесно да сподели, ако сме усмихнати.
След всичко можем да кажем само едно - усмихвайте се и бъдете здрави, защото усмивката е синоним на здраве!
"Здравна поща", Магдалина МИХАЙЛОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД