18-годишните у нас имат средно по 6 кариеса

18-годишните у нас имат средно по 6 кариесаНа 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Децата без кариеси на 5-годишна възраст са по-малко от една трета, а при 18-годишните вече само 8% са без кариеси.
Това сочат данните от епидемиологично проучване за установяване на оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната.
Данните от проучването и евентуалните решенията на проблема бяха представени от детския зъболекар проф. Милена Пенева в Народното събрание на кръгла маса на тема "Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента.
Неустановени хигиенни навици, слаб родителски контрол, неправилно хранене и семейни проблеми различни от оралното здраве. Това са основните фактори, които формират кариесите при децата в България, посочи проф. Милена Пенева.
Родителите нямат време и познания да обучат децата си на правилно отношение, контролът е доста занижен по отношение на оралната хигиена, посочи тя. По думите й, децата се хранят предимно с въглехидрати и нездравословна храна. Същевременно не е достатъчна консумацията на млечни продукти, които са източник на калций. Не е достатъчна и консумацията на плодове и зеленчуци, подчерта тя.
Много важен проблем е семейната и социална среда. Родителите и семейството са ангажирани с други проблеми и оралното здраве остава на страна, коментира проф. Пенева. От друга страна лечението ангажира много време и предизвиква болки, което отблъсква децата от лечението. Трудност е й за лекуващите, защото не е лесно да овладееш едно дете. Поради тази причина се лекуват само спешните състояние и са за изоставени ранните стадии, обясни тя.
Според детския дентален лекар кариесът не е само разрушението по зъбите, а процесът, който съществува много преди разрушението. Има стадий на обратимост, който в момента не се лекува, защото лекуваме спешното състояние, подчерта тя и настоя, че решението е в превенцията.
Задачата на превенцията започва с промоцията на оралното здраве, като става дума за обединение на редица мерки, които довеждат до промяна на поведението за контрол над оралното здраве, обясни проф. Пенева.
„Здравна поща”


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД