МЗ предлага приватизация на 67 болници

д-р Петър МосковМинистърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага 67 болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.
Проектът, който бе одобрен от кабинета, предвижда да се даде зелена светлина за продажба на "Пирогов", Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница "Света Екатерина", всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници, онкоболници, за белодробни заболявания и тези за рехабилитация, съобщава „Преса“.
В проекта на Москов, одобрен в Министерския съвет, пише още, че лекари могат да купуват болници или части от тях по пазарни цени, но по облекчена процедура.
Условието е в приватизацията да участват 51% от лекарите и да придобиват поне 50% от капитала. Без публичен търг ще се мине и ако наемател в болницата иска да я купи, стига да има договор с Националната здравноосигурителна каса.
Промените в Закона за лечебните заведения бяха одобрени неохотно от здравната комисия, но всички групи, включително ГЕРБ и реформаторите, не приемат тази драстична стъпка - тотална приватизация на болници.
В ГЕРБ сериозно ще обмислим текстовете, които засягат приватизацията на болници, и ще използваме възможността между първо и второ четене да прецизираме предложенията, защото сме обезпокоени от възможността структуроопределящи болници да бъдат извадени от ръководството на държавата и предадени на частници. Всичко това в един бъдещ период може да създаде проблем, дори и заплаха за националната сигурност, коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД