В половин Европа - 440 болници, у нас - 360

В половин Европа - 440 болници, у нас - 360За миналата година има разкрити повече нови лечебни заведения или искания за разрешение, отколкото казина. Това заяви на заседание в парламента министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.
Той участва в дискусия за промените в Закона за лечебните заведения, който предвижда съкращаване на отделни структури в болничната мрежа или сливането им с многопрофилните болници в съответното населено място.
По думите на министъра, щом в половин Европа има общо 400 болници, а само в България те са 360, това означава сериозен проблем.
От големия брой лечебни заведения страдат както икономиката на страната, чиито средства не се разходват по оптимален начин, така и всеки един пациент, който не получава необходимото комплексно лечение на заболяването си, пише Investor.bg. Ето защо от следващата година държавата спира да финансира структури и започва да финансира лечение, подчертава Москов.
За социалнозначимите заболявания от основния пакет касата вече няма да сключва договори с лечебни заведения, които осигуряват само „епизод“ от лечението, разясни Москов.
По думите му болниците сами или във функционални обединения ще трябва да гарантират пред касата, че разполагат с възможността за цялостно лечение на тези заболявания.
Обсебването, феодализацията на епизод от лечението оттук нататък няма да бъде финансирано. Даваме задължението на НЗОК там, където националната здравна карта определи, че желанието за разкриване на ново лечебно заведение не съответства на нуждите да не сключва договор, каза още той.
С промените се връща и възможността за приватизация на лечебните заведения, които досега бяха в забранителен списък. Регламентира се дейността на медико-социалните центрове, които са свързани с целия процес на деинституционализация.
За диспансерите ще има три възможности – формално, юридическо сливане, функционално обединение или консорциум по реда на Търговския закон, обяснява още министърът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД